Home » Istorie » Piatra Sayhuite, metoda inedită prin care incaşii îşi testau noile proiecte

Piatra Sayhuite, metoda inedită prin care incaşii îşi testau noile proiecte

Piatra Sayhuite, metoda inedită prin care incaşii îşi testau noile proiecte
Publicat: 10.07.2016
Piatra Sayhuite este considerată de unii cercetători replica Imperiului Incaş, pe care aceştia o utilizau pentru testarea noilor proiecte.

La 47 de km de estul oraşului Abancay, în Peru, se regăseşte situl arheologic Sayhuite, descris de către istorici ca centrul culturii religioase pentru populaţia incaşă. Atracţia principală a sitului este un bloc imens din granit, a cărui suprafaţă este ornamentată cu figuri misterioase şi complexe, asemănătoare cu harta 3D a unui oraş antic.

Galerie foto

vezi galeria
6 foto

Piatra Sayhuite are o lungime de doi metri şi patru metri lăţime. Piatra este sculptată cu peste două sute de modele geometrice şi forme zoomorfice, majoritatea reprezentând feline, reptile şi broaşte, care sunt sculptate într-un model topografic hidraulic, completat de tuneluri, serpentine, râuri şi terase. Piatra este localizată în vârful dealului Conchaca, unde probabil a fost transportat, din moment ce nu este un afloriment natural.

Mulţi cercetătorii consideră că modelul de pe piatră este o hartă a imperiului Incaş, fiecare regiune fiind reprezentată de animalele cioplite. De exemplu, jungla este reprezentată de jaguar, maimuţă şi iguană, în timp ce zonele de coastă sunt reprezentate de pelicani,crabi şi caracatiţe.

În timp ce adevăratul scop al relicvei rămâne un mister, unii cercetători consideră că Piatra Sayhuite era utilizată ca model pentru dezvoltarea şi testarea apei pentru irigaţii şi alte proiecte.

În videoclipul de mai jos, dr. Andrew testează piatra turnând apă peste ea.

Sursa: Amusing Planet

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase