Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Pot cârtiţele să prevestească vremea?

Pot cârtiţele să prevestească vremea?

Pot cârtiţele să prevestească vremea?
Publicat: 20.06.2015
Câteodată, o idee populară este ţinută în viaţă de presă pentru că dă bine. Aşa pare să stea treaba şi cu povestea conform căreia marmotele pot prezice vremea.

Credinţa care prezintă cârtiţa ca pe un profet al vremii este veche. Cârtiţa sau marmota este un animal care hibernează. Trăieşte într-o vizuină pe perioada iernii. Conform tradiţiei, cârtiţa iese la iveală pe 2 februarie, de aceea ziua respectivă a fost denumită Ziua Cârtiţei. Din momentul în care iese la iveală, se presupune că cârtiţa se va uita la peisaj. Dacă ziua este noroasă, iar cârtiţa nu-şi vede umbra, ea va rămâne afară. Se presupune că este un semn bun.

Vremea vă rămâne blândă în ultimele zile ale iernii. Dar dacă cârtiţa îşi vede umbra, pentru că cerul este senin, se retrage în vizuină pentru a mai dormi câteva zile. Conform tradiţiei, vor urma încă şase săptămâni de vreme deosebit de rece. Ziarele fac tot posibilul pentru a menţine tradiţia, pentru că este o poveste bună, deşi cei mai mulţi dintre oameni nu se mai încred. Cârtiţa nu are niciun motiv să prevestească vremea. Nu are abilităţi pentru aşa ceva.

Un alt motiv pentru care Ziua Cârtiţei este considerată doar o poveste este că cârtiţa nu iese din vizuină de fiecare dată pe 2 februarie. Câte o dată iese înainte de 2 februarie, iar alteori iese după data respectivă. Există jurnalişti care forţează ieşirea cârtiţei din vizuină pe 2 februarie, tocmai pentru a-i face poze şi a menţine tradiţia. Evident, dacă afară este frig, cârtiţa nu va dori să iasă la iveală ci caută să se bucure, în continuare, de căldura din vizuină. Tradiţia a pornit din Europa şi avea în prim plan aricii. Pelerinii au dus tradiţia în America şi au transferat-o la cârtiţă. Există încă zone din Ungaria în care populaţia îşi face planuri vizavi de vreme în funcţie de urşii care revin la viaţă după perioada de hibernare.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase