Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce sunt afinele albastre?

De ce sunt afinele albastre?

Publicat: 02.03.2024

În sfârșit, s-a aflat de ce afinele sunt albastre – iar secretul nu se află în pulpă sau în pieliță, ci în învelișul ceros din jurul lor.

Albastrul este o culoare rară în natură și puțini compuși organici naturali produc această culoare. Așadar, de ce sunt afinele albastre? Se pare că oamenii de știință au elucidat această enigmă – și nu este vorba de coaja fructului.

Într-un studiu publicat în revista Science Advances, cercetătorii au descoperit că micile cristale dispuse aleatoriu în învelișul ceros al fructului împrăștie lumina, astfel că apare aspectul indigo caracteristic.

Nuanțele albastre apar rareori în organismele vii. Majoritatea exemplelor, cum ar fi albăstrelele, fluturii și broaștele tropicale, se bazează pe trucuri ingenioase pentru a produce această nuanță (în principal pentru a descuraja prădătorii). Chiar și rocile și mineralele albastre sunt greu de găsit, scrie LiveScience.

Afinele au fost mult timp un mister

„Albastrul din afine nu poate fi extras prin strivire – deoarece nu se află în sucul pigmentat care poate fi stors din fruct. De aceea am știut că trebuie să existe ceva ciudat în legătură cu această culoare”, a declarat într-un comunicat Rox Middleton, cercetător principal al studiului, la Universitatea Bristol din Marea Britanie.

În timp ce afinele conțin pigmenți puternici numiți antociani, aceștia au o culoare roșie-violetă intensă, complet diferită de nuanța indigo a pielii fructului. Cu toate acestea, la fel ca majoritatea plantelor, afinele sunt acoperite de un strat subțire de ceară protectoare care acționează ca un strat impermeabil și o barieră împotriva infecțiilor.

Echipa lui Middleton a suspectat că nuanța albastră trebuie să provină din afara fructului. Așa că au îndepărtat o mostră din această ceară și au recristalizat-o pe o bucată de carton. Spre încântarea lor, acest lucru a creat un strat cristalin ultra-subțire de culoare indigo caracteristică afinei. Când au analizat atent acest strat, au descoperit o distribuție aleatorie a structurilor cristaline în interiorul cerii care împrăștie lumina albastră și UV pentru a produce culoarea caracteristică a fructului.

Albastrul este o culoare rară în natură

„Aceasta arată că natura a evoluat pentru a folosi un truc foarte frumos, un strat ultrafin pentru un colorant important”, a declarat Middleton. „A fost și mai interesant să reușim să reproducem această culoare prin recoltarea cerii pentru a face un nou strat albastru pe care nimeni nu l-a mai văzut până acum”.

Descoperirea deschide oportunități interesante pentru acoperiri și coloranți albaștri sustenabili și biocompatibili. Aceștia ar putea fi folosiți în toate domeniile, de la senzori, la construcții și vopsele pentru automobile, au scris cercetătorii în studiu.

Dar funcțiile extinse și în mare parte necunoscute ale acestor ceruri în plante înseamnă, de asemenea, că acești noi coloranți au potențial multe alte proprietăți benefice pe care cercetătorii nici măcar nu au început să le exploreze încă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Consumul de afine poate reduce riscul de demență, potrivit unui studiu

Beneficiile pe care ti le poate aduce consumul de afine

7 motive pentru a mânca afine

Cum ajută afinele sănătatea psihică şi fizică? Iată ce au descoperit cercetătorii

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase