Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Pot animalele să miroasă frica oamenilor?

Pot animalele să miroasă frica oamenilor?

Publicat: 09.03.2024

De mult timp se dezbate dacă pot animalele să miroasă frica oamenilor. Din păcate, răspunsul la această întrebare veche nu este foarte simplu.

Ce spun cercetările? Pot animalele să miroasă frica oamenilor? Pentru a ajunge la rădăcina acestei întrebări, cercetătorii au exclus în mare măsură prezența umană din ecuație, deoarece se știe că animalele, cum ar fi câinii și caii, reacționează la expresiile și postura noastră corporală. În schimb, cercetătorii s-au concentrat pe modul în care animalele, inclusiv caii și câinii, reacționează la mirosurile emise de oameni care urmăresc videoclipuri fericite versus videoclipuri care induc frică.

Într-un studiu cu cai, publicat în 2023 în revista Scientific Reports, cercetătorii au avut participanți care au urmărit fragmente dintr-o comedie într-o zi și dintr-un film de groază în următoarea zi.

Pot animalele să miroasă frica oamenilor?

După ce participanții au urmărit fiecare videoclip, cercetătorii au colectat mostre de transpirație din axilele privitorilor folosind dischete de bumbac și i-au întrebat pe participanți câtă bucurie sau frică au simțit în timp ce urmăreau fiecare fragment. Apoi, cercetătorii au prezentat cele două mostre de bumbac de la același om unui cal desemnat pentru a vedea dacă poate face diferența între mirosurile produse de oameni în momente de fericire și de stres.

„La început, nu eram siguri dacă caii pot face diferența între mirosuri”, a spus autoarea principală a studiului, Plotine Jardat, doctorandă la Universitatea din Tours (Franța).

Dar caii au reacționat diferit în funcție de discheta de bumbac care le-a fost prezentată.

„Atunci când caii simțeau mirosurile de bucurie, foloseau doar nările stângi. Acest lucru indică ce parte a creierului folosesc pentru a analiza mirosul. La toate mamiferele, cele două emisfere cerebrale au funcții diferite, iar într-un context emoțional, se pare că mirosul de la mostrele de bucurie era perceput ca pozitiv de către cai”, a spus Jardat.

Dar când li s-au oferit mostrele luate în timpul filmului de groază, caii au reacționat mult diferit și nu numai că au mirosit mai mult proba, dar au folosit și „ambele nări” pentru a simți mirosul, a spus Jardat.

Înțeleg animalele ce este frica?

Cu toate acestea, Jardat a subliniat rapid că acest lucru nu înseamnă neapărat că caii știu ce este frica. „Nu este ca și cum caii ar mirosi alt animal și ar avea cuvântul ‘frică’ în minte. Dar acum știm că pot face diferența între mirosurile asociate cu diferite stări emoționale ale oamenilor”, a spus ea.

Acest lucru ridică o întrebare: ce compuși specifici produce omul în transpirația sa care determină o schimbare în comportamentul cailor?

Cercetătorii propun că semnalele chimice, adică substanțele chimice produse de animale care pot afecta comportamentul altui animal, ar putea sta la baza reacțiilor cailor. La oameni, există mai mulți compuși în transpirație, cum ar fi adrenalina sau androstadienona (o proteină asemănătoare cu feromonii) care ar putea determina o schimbare în miros în momentele de frică. Acești compuși ar putea, de asemenea, să transporte „informații emoționale” de la o specie la alta, au scris cercetătorii în studiu.

Într-un viitor studiu, oamenii de știință intenționează să examineze dacă mirosul fricii poate provoca o reacție de teamă la cai și ce impact ar putea avea acest lucru emoțional asupra animalelor prin efectuarea unei game de teste după ce simt mostrele.

„Vrem să vedem dacă frica le va modifica reacțiile la teste”, a spus Jardat.

Pot animalele să miroasă frica oamenilor? Iată cum se comportă câinii!

Între timp, într-un studiu din 2018 publicat în revista Animal Cognition, oamenii de știință au pus câini din rasa Labrador să miroasă mostre luate de la subrațele participanților masculini după ce aceștia au urmărit un clip video înfricoșător sau fericit. Cercetătorii au plasat mostra într-o cutie cu o deschidere și au amplasat cutia într-o cameră închisă cu două persoane: un străin și stăpânul câinelui.

Similar studiului cu caii, cercetătorii au descoperit că câinii au reacționat diferit în funcție de mirosul unui om cuprins de frică sau fericit.

„Atunci când câinii simțeau mirosul unei persoane fericite, ei își măreau interacțiunile cu străinul din cameră”, a spus autorul principal al studiului, Biagio D’Aniello, profesor de zoologie la Universitatea din Napoli Federico II (Italia).

Dar când simțeau o mostră de la cineva speriat, câinii aveau o reacție complet diferită, notează Live Science.

„Când simțeau frica, fie mergeau la stăpânul lor, fie mergeau la ușă și încercau să iasă din cameră”, a spus coautoarea studiului, Anna Scandurra, cercetătoare postdoctorală la Universitatea din Napoli Federico II.

Cercetătorii au ajuns la o concluzie similară cu cei din studiul cu caii: reacțiile câinilor au fost probabil datorate semnalelor chimice, sugerând că „comunicarea emoțională interspecifică” era în desfășurare, au scris autorii în studiu.

Vă recomandăm să citiți și:

Prima dovadă că până și cimpanzeii trec prin menopauză

Cocoșii au trecut testul reflexiei. Ce înseamnă asta?

Femelele broaște „fac pe mortul” pentru a scăpa de pretendenții nedoriți

S-a aflat din ce cauză au murit zeci de elefanți pe cale de dispariție în 2020

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase