Home » Natură » Oamenii de știință analizează ce impact are „marea pauză a omenirii” asupra animalelor sălbatice

Oamenii de știință analizează ce impact are „marea pauză a omenirii” asupra animalelor sălbatice

Oamenii de știință analizează ce impact are „marea pauză a omenirii” asupra animalelor sălbatice
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 27.06.2020

Oamenii de știință au lansat o inițiativă de a monitoriza viața sălbatică înainte, în timpul și după pandemia de coronavirus.

Echipa de cercetători are ca scop studierea fenomenului „anthropause”, încetinirea temporară la scară largă a activității umane, care mai mult ca sigur are un impact profund asupra altor specii.

Cu puțin noroc, măsurarea acelui impact va dezvălui modurile prin care putem să „împărțim această planetă supraaglomerată”, au spus oamenii de știință.

„Marea pauză a omenirii” cauzată de pandemia de coronavirus

Inițiativa descrie o serie de „pași urgenți” care pot permite cercetătorilor să afle cât mai mult posibil despre impactul absenței bruște a oamenilor. Oamenii de știință ar trebui să aibă accesul și permisiunea necesare pentru a-și desfășura lucrul și pentru a obține informații despre mișcarea oamenilor, precum și date de monitorizare a animalelor.

Profesorul Christian Rutz de Universitatea St. Andrews este președintele International Bio-logging Society.

Astfel, Rutz a subliniat că dispozitivele mici conectate la animale pentru a le înregistra mișcările și alte comportamente au colectat informații din habitate din întreaga lume în timpul pandemiei.

„Avem o oportunitate foarte valoroasă de cercetare acum. A fost cauzată de circumstanțe tragice, dar nu putem să o ratăm”, a explicat profesorul pentru BBC.

Ce impact are lipsa activității umane asupra animalelor sălbatice

De obicei, studiile care încearcă să analizeze impactul prezenței și activității umane asupra animalelor sălbatice sunt limitate la comparații între habitatele protejate și zonele neprotejate, sau studierea peisajelor în urma dezastrelor naturale.

„Însă, în timpul pandemiei am avut acest fenomen prezent pe tot globul. În diferite așezări și habitate în care unele specii au avut asupra lor dispozitive de monitorizare tot timpul”, a mai adăugat Rutz.

Pe rețelele de socializare au circulat multe povești despre modul în care animalele sălbatice s-au bucurat de absența oamenilor. Animalele s-au deplasat în voie prin zonele urbane. Totuși, în unele zone, lipsa activității umane pare să fi fost dăunătoare ducând la intensificarea braconajului și absența ecoturismului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rămășițele unui leneș gigant și alte două noi specii, descoperite în „gaura neagră” din Mexic, o fascinantă peșteră subacvatică

Mii de specii de animale gonesc spre polii Pământului. Cel mai dezastruos eveniment din istoria Terrei s-ar putea repeta

Diego, țestoasa care și-a salvat specia de la dispariție, s-a întors acasă

Cu ce se hrănește, de fapt, marele rechin alb. Oamenii de știință au fost uimiți

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase