Home » Știință » Apa poate exploda? Aceste picături de apă au fost distruse de un laser -VIDEO

Apa poate exploda? Aceste picături de apă au fost distruse de un laser -VIDEO

Apa poate exploda? Aceste picături de apă au fost distruse de un laser -VIDEO
Publicat: 26.05.2016
Ce ai face dacă ai avea cel mai puternic laser cu raze X din lume?

Cercetătorii de la Laboratorul Naţional Accelerator SLAC din California au împuşcat cu laserul mai multe picături de lichid. Ei au filmat evenimentul microscopic în scopul de a îmbunătăţi viitoarele lasere cu raze X.

„Înţelegerea dinamicii acestor explozii ne va permite să evităm efectele nedorite asupra probelor. Experimentul ar putea ajuta, de asemenea, la indentificarea noilor modalităţi de utilizare a exploziei cauzate de razele X pentru a declanşa schimbări în probe şi pentru a studia materia în condiţii extreme. Aceste studii ar putea ajuta să înţelegem mai bine o gamă largă de fenomene ştiinţifice cu razele X şi în alte aplicaţii”, a declarat Claudiu Stan, autorul principal al studiului.

Laserul cu raze X este folosit pentru a studia fenomenele care sunt fie prea rapide, fie prea mici pentru a fi studiate în orice alt mod. Lichidele sunt un excelent mod de proba laserul, astfel încât studierea acestor explozii va permite oamenilor de ştiinţă să facă măsurări mai precise. Rezultatele au fost publicate în revista ştiinţifică Nature Physics.

Observaţiile, care se axează pe primele 9 milionimi de secundă, dezvăluie o vaporizarea explozivă, urmată de o interacţiune puternică între gaz şi lichid. Atunci când picăturile individuale sunt împuşcate, o undă de şoc se propagă la picăturile de apropiere, care rapid încep să fiarbă.

În cazul în care lumina laserului întâlneşte jeturi de lichid, se formează mai întâi un decalaj prin ele, care se extinde şi forţează lichidul să ia forma unei umbrele, care apoi cade înapoi pe jet. Înţelegerea modului în care se creează aceste forme este fundamental pentru actualizarea laserului numit LCLS-II.

Graţie datelor colectate în experimente, echipa a fost capabilă să construiască un model matematic pentru a descrie ceea ce se întâmplă cu un lichid atunci când interacţionează cu laserul. Acest lucru va permite oamenilor de ştiinţă să ajusteze lasere existente şi cele viitoare pentru a regla aceste reacţii explozive şi de a folosi această tehnologie în potenţialul său maxim.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm şi aceste articole: 

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase