Home » Știință » Boala sexuală care se poate manifesta şi la 20 de ani după infectare

Boala sexuală care se poate manifesta şi la 20 de ani după infectare

Boala sexuală care se poate manifesta şi la 20 de ani după infectare
Publicat: 30.07.2016
Luesul (sifilisul), o boală ce se transmite preponderent pe cale sexuală face astăzi victime şi printre adolescenţi.

 “Transmiterea sifilisului se face în 95% din cazuri pe cale sexuală (inclusiv sex oral şi anal). Factorii sociali, economici şi demografici au dus la modificarea comportamentului între parteneri, la schimbarea moravurilor, acestea incluzând contacte sexuale ocazionale cu parteneri necunoscuţi, cu parteneri de acelaşi sex, incidenţa bolii crescând la vârste din ce în ce mai scazute (tineri cu vârste de 15, 16 ani)”, subliniază medicul Ioana Constanţa Chebac pentru Gândul.

Boala are trei etape principale.“Luesul primar începe o dată cu contactul infectant, incubaţia este în medie 21 de zile, cu mici variaţii în plus sau în minus. Primele leziuni se înregistrează la 6-12 zile de la debut. Sifilisul apare sub forma unor pete mici roşii, este nedureros şi se poate prezenta sub mai multe aspecte”, spune medicul Ioana Constanţa Chebac pentru Gândul.

Sifilisul secundar (lues) începe după 2-3 săptămâni de la apariţia sifilomului primar şi se identifică după rozeolă. Petele roz, nepruriginoase, survin la aproximativ 45 de zile de la apariţia sifilomului şi la 60-70 de zile de la contactul infectant. ”Mai pot apărea sifilide de diferite forme la nivelul palmelor, plantelor, pliurilor. Sifilisul secundar are o durată medie de 2-3 ani. După 6-8 luni de la momentul infecţiei apar şi alte manifestări clinice precum: alopecie difuză cu părul rărit la nivelul capului şi sprancenelor, leziuni unghiale, uneori febră de 40°, cefalee nocturnă, reacţii meningeale sau chiar meningită şi dureri osoase”, adaugă Chebac pentru Gândul.

Citeşte continuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase