Home » Știință » Doctorii au reconstruit 80% din pielea unui băiat cu ajutorul celulelor modificate genetic

Doctorii au reconstruit 80% din pielea unui băiat cu ajutorul celulelor modificate genetic

Doctorii au reconstruit 80% din pielea unui băiat cu ajutorul celulelor modificate genetic
Publicat: 10.11.2017
Epidermolysis bullosa (EB) este o condiţie rară în care se fac băşici de la cele mai neînsemnate răni. Recent, o echipă de cercetători de la University Modena şi Reggio Emilia din Italia au tratat un copil cu această condiţie, utilizând genetica pentru a crea noi celule ale pielii.

În 2015, un băiat în vârstă de 7 ani a ajuns la un spital din Germania după ce 80% din pielea sa a fost pierdută din cauza bolii de piele, scrie Futurism.

După ce metodele tradiţionale au eşuat, părinţii au apelat la altfel de reconstruire. Profesorul Michele De Luca şi echipa condusă de el a dezvoltat o nouă metodă de a trata EB-ul, una care implica ataşarea pielii modificate genetic de dermă, stratul intern al ţesutului care alcătuieşte pielea (epiderma este stratul exterior).

De Luca şi echipa sa au luat celule din restul de 20% din pielea neafectată şi le-au folosit pentru a creşte culturi de proteină care nu au semne ale bolii. Acestea au fost utilizate ulterior pentru a realiza grefe de piele, care au înlocuit pielea pierdută.

În studiul echipei, publicat în Nature, cercetătorii au scos la iveală că băiatul a fost externat în februarie 2016. În noiembrie 2017, la 21 de luni după a treia şi ultima intervenţie chirurgicală, a fost examinat din nou, recuperându-se complet.

„Epiderma este stabilă şi robustă şi nu face băşici, nu se irită şi nu necesită unguente şi medicaţie”, a precizat echipa. Totuşi, au sugerat că tratamentul nu ar fi necesar pentru cazurile mai puţin severe, doar pentru cazurile grave precum acesta.

Copilul va fi ţinut în continuare sub observaţie pentru a fi siguri de efectele benefice pe termen lung.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce se ascunde în coşurile din piele? Lucrurile pe care trebuie să le ştii neapărat înainte să le spargi

Semnele aluniţelor pentru care trebuie să te prezinţi imediat la medic

De ce este pielea de pe corp mai groasă în anumite zone?

Savanţii au creat pielea ”flexibilă” care vor da roboţilor simţul tactil

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase