Home » Știință » Astronomii au realizat cea mai detaliată imagine a unei planete nou-născute

Astronomii au realizat cea mai detaliată imagine a unei planete nou-născute

Astronomii au realizat cea mai detaliată imagine a unei planete nou-născute
Publicat: 06.07.2018
Cercetătorii conduşi de un grup de la Max Planck Institute for Astronomy din Heidelberg, Germania, au realizat o imagine spectaculoasă a formării unei planete în jurul unei stele pitice tinere numite PDS 70.

Cu ajutorul utilizării instrumentului SPHERE al VLT (Very Large Telescope) al ESO – unul dintre cele mai performante instrumente de „vânătoare” de planete care există – echipa internaţională a putut realiza prin detectare robustă a unei planete tinere, numită PDS 70b, care apare în materialul din jurul stelei tinere, relatează Phys.

De asemenea, instrumentul SPHERE le-a permis cercetătorilor să măsoare luminozitatea planetei la diferite lungimi de undă, ceea ce a permis ca proprietăţile atmosferei să fie deduse.

În noile observaţii, planeta iese clar în evidenţă, fiind localizată la aproximativ trei miliarde de kilometri de steaua sa, aproximativ echivalentul distanţei dintre Uranus şi Soare. Analizele arată că PDS 70b este un gigant gazos cu o masă de câteva ori mai mare decât cea a lui Jupiter. Suprafaţa planetei are o temperatură de circa 1000 de grade Celsius, fiind mult mai fierbinte decât oricare din Sistemul Solar.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Astronomii au descoperit cele mai tinere planete observate până acum în galaxia noastră

A fost confirmată existenţa a 15 noi exoplanete ce orbitează în jurul stelelor pitice

Vapori de apă, detectaţi în atmosfera unei exoplanete de mărimea lui Neptun

Mai multe dovezi că două planete similare Terrei sunt… într-adevăr similare Terrei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase