Home » Știință » A fost confirmată existenţa a 15 noi exoplanete ce orbitează în jurul stelelor pitice

A fost confirmată existenţa a 15 noi exoplanete ce orbitează în jurul stelelor pitice

A fost confirmată existenţa a 15 noi exoplanete ce orbitează în jurul stelelor pitice
Publicat: 14.03.2018
O echipă de cercetători condusă de Teruyuki Hirano din cadrul Institutului de Tehnologie din Tokyo a validat 15 exoplanete noi care orbitează în jurul unor sisteme cu stele roşii pitice. Una dintre cele mai luminoase stele, denumită K2-155, se află la aproximativ 200 de ani lumină de Pământ şi conţine în orbita sa trei super-pământuri. Cea de-a treia, K2-155d, ce are o rază de 1,6 ori mai mare decât a Pământului, s-ar putea afla în zona habitabilă a stelei.

Phys notează că descoperirea se bazează pe datele colectate de a doua misiune Kepler, la care au fost adăugate observaţii realizate la sol cu ajutorul telescoapelor, precum Subaru din Hawaii sau Nordic Optical din Spania. 

Cercetătorii au descoperit că exoplaneta K2-155d ar putea conţine apă, conform simulărilor computerizate 3D. ”În cadrul simulărilor, atmosfera şi compoziţia planetei semănau cu cele de pe Pământ, însă se poate să nu fie la fel şi în realitate,” a declarat Hirano. 

Însă, este necesară o măsurătoare mult mai precisă a temperaturilor şi razei stelei K2-155 pentru a se putea afla dacă exoplaneta K2-155b poate fi habitabilă. ”Este important de ştiut că numărul planetelor din jurul stelelor roşii pitice este mult mai mic decât cel regăsit în cazul altor sisteme stelare,” a declarat Hirano. 

De asemenea, specialiştii au cercetat şi relaţia dintre raza planetei şi metalicitatea stelei gazdă. ”Planetele mari sunt descoperite doar în jurul stelelor bogate în metale. Ceea ce am descoperit se potriveşte cu ipotezele noastre. Puţinele planete cu o rază de trei ori mai mare decât cea a Pământului au fost descoperite în orbita stelei roşii pitice cu cea mai mare concentraţie de metal. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase