Home » Cultură » Iluminismul, mișcarea intelectuală din Europa secolelor XVII și XVIII

Iluminismul, mișcarea intelectuală din Europa secolelor XVII și XVIII

Iluminismul, mișcarea intelectuală din Europa secolelor XVII și XVIII
Immanuel Kant. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.08.2021

Istoricii plasează Iluminismul în Europa, accentual fiind pus pe Franța, la sfârșitul secolului XVII și începutul secolului XVIII, sau în perioada dintre Revoluția Glorioasă din 1688 și Revoluția Franceză din 1789.

Iluminismul reprezintă o etapă din istoria intelectuală a Europei și programele de reformă, fiind inspirat de credința în posibilitatea unei lumi mai bune, care sublinia ținte specifice pentru critică și programe de acțiune.

Bazele Iluminismului pot fi observate în umanismul Renașterii, accentual fiind pus pe studiul literaturii clasice. Reforma Protestantă, cu antipatia sa pentru dogma religioasă, a fost un alt precursor. Poate cele mai importante surse a ceea ce a devenit Iluminismul au fost metodele raționale și empirice pentru descoperirea adevărului care au fost introduse prin revoluția științifică.

Câțiva dintre cei mai importanți gânditori ai Iluminismului

Câțiva dintre cei mai importanți scriitori ai Iluminismului au fost intelectualii francezi, în special Voltaire și filosoful politic Montesquieu. Alți importanți gânditori au fost cei care au elaborat „Enciclopedia, sau dicționarul sistematic al științelor, al artelor și al meseriilor”, inclusiv Denis Diderot, Jean-Jacques Rousseau și Condorcet. În afara Franței, filosofii și economiștii scoțieni David Hume și Adam Smith, filosoful englez Jeremy Bentham, Immanuel Kant din Germania, precum și americanul Thomas Jefferson, au fost gânditori notabili ai Iluminismului.

În timpul Iluminismului, s-a crezut că rațiunea umană va descoperi adevăruri despre lume, religie și politică, adevăruri ce ar putea fi folosite pentru a îmbunătăți viețile a mii de oameni.

Romantismul, o reacție la normele politice și sociale ale Iluminismului

Scepticismul față de înțelepciune a fost o altă idee importantă. Totul trebuia să fie testat și analizat în mod rational. Toleranța religioasă și concepția că indivizii ar trebui să nu fie constrânși în viețile personale au fost, de asemenea, idei ale Iluminismului, potrivit Britannica.

Revoluția Franceză și Revoluția Americană au fost rezultate aproape directe ale gândirii Iluminismului. Ideea că societatea este un contract social între guvernanți și guvernați a apărut tot din Iluminism. Educația pentru copii și fondarea universităților și bibliotecilor au fost alte câteva dintre efectele mișcării intelectuale. Cu toate acestea, Iluminismul a fost urmat de Romantism la sfârșitul secolului XVIII și mijlocul secolului XIX, o reacție la normele politice și sociale ale mișcării intelectuale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Descoperire incredibilă într-un cufăr antic. Maestrul Iluminismului perfect a stat ascuns 1.000 de ani

Dadaismul, curentul artistic iniţiat de românul Tristan Tzara în urmă cu 105 de ani

Junimea, societatea care a descoperit cei mai importanți scriitori români ai secolului XIX

Viața impresionantă a lui Constantin Brâncuși. Ce a iubit, mai presus de toate, artistul

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase