Home » Natură » NASA și alte agenții guvernamentale din SUA prevăd o creștere istorică a nivelului mărilor

NASA și alte agenții guvernamentale din SUA prevăd o creștere istorică a nivelului mărilor

Publicat: 21.02.2022

Pe măsură ce schimbările climatice devin din ce în ce mai evidente, la fel se va întâmpla și cu efectele acestor modificări. În cadrul unui raport, NASA și alte agenții guvernamentale americane precizau că nivelul mărilor va crește cu până la 30 de centimetri până în 2050.

Raportul, care provine de la un grup de lucru format din reprezentanți ai mai multor agenții americane, printre care și NASA sau Administrația Națională Oceanică și Atmosferică sau NOAA, concluzionează că nivelul mării la linia de coastă americană, va crește cu 25-30 de centimetrii peste valorile de azi.  Aceasta înseamnă că în nici 30 de ani, înălțimea oceanului ar putea crește la fel de mult pe cât a făcut-o în ultimii 100 de ani, indică Space.com.

„Dovezile științifice vorbesc de la sine”, spune Bill Nelson, administratorul NASA

Noul raport include „cele mai actualizate, pe termen lung proiecții privitoare la creșterea nivelului mărilor în Statele Unite ale Americii și teritoriile acestora”, precizează Rich Spinrad, administrator al NOAA, numind raportul, istoric.

„Dovezile științifice vorbesc de la sine”, spune Bill Nelson, administratorul NASA, „ceea ce înseamnă că am trecut de momentul în care este nevoie de acțiuni pentru a ne adresa crizei climatice”.

Nelson nu a ocolit problema și nici sursa acesteia, indicând că „știința ultimilor 20 de ani a ridicat întrebări asupra comportamentului uman ca factor determinant al schimbărilor climatice”.

„Este foarte important de subliniat că acest articol vine în completarea celor anterioare și confirmă ceva ce știam deja. Nivelul mărilor este în continuă creștere, într-un ritm îngrijorător, lucru care ne pune pe toți în pericol”.

„Schimbările climatice cauzează ridicarea nivelului mărilor, încălzirea de suprafață a oceanelor și acumularea umezelii în atmosferă”

Acest raport vine în completarea unuia din 2017 și preconizează nivelul mărilor până în 2150. Cu toate acestea, acum este prima dată când raportul a făcut o proiecție de doar 30 de ani în viitor. Rapoartele anterioare examinau doar perioade mari de timp.

Agențiile de la nivel federal, statal sau local se folosesc de aceste rapoarte în planurile lor de anticipare și gestionare a efectelor cauzate de aceste ridicări de nivel a mărilor.

Pe măsură ce schimbările climatice continuă să progreseze, la fel o fac și efectele conexe

„Pentru următorul deceniu, NASA va instala cinci observatoare pentru a oferi o mai mare precizie în înțelegerea modului în care funcționează atmosfera, ce se întâmplă cu gheața, cu terenul și apele”, completează Nelson.

Tot acesta a mai comentat că celelalte agenții din cadrul grupului de lucru, dar și Administrația Prezidențială acordă cel mai mare interes pentru colectarea datelor relevante și să depună eforturi pentru combaterea efectelor generate de schimbările climatice.

„Acest raport este un apel de trezire pentru SUA, dar vine și cu o parte bună. Oferă informațiile de care este nevoie pentru a lua imediat atitudine, pentru a ne putea grupa mai bine în viitor. Este nevoie de fiecare dintre noi – guverne, medii universitare și de afaceri, cetățeni – pentru a putea schimba viitorul”, mai spune Spinrad.

Vă mai recomandăm și:

Mormanele de gunoi antic arată cum Imperiul Bizantin era afectat de boli şi schimbări climatice

Schimbările climatice nu ne afectează pe toți la fel. Oamenii săraci, cei mai vulnerabili

Ce cred cu adevărat cei mai mulți români despre schimbările climatice?

Plantele înfloresc acum cu o lună mai devreme din cauza schimbărilor climatice

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase