Home » Știință » Telescopul James Webb a urmărit, în premieră, un asteroid. Ce provocări înfruntă observatorul?

Telescopul James Webb a urmărit, în premieră, un asteroid. Ce provocări înfruntă observatorul?

Telescopul James Webb a urmărit, în premieră, un asteroid. Ce provocări înfruntă observatorul?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 28.05.2022

Observatorul spațial de ultimă generație al NASA a urmărit cu succes un asteroid în mișcare, în timp ce telescopul se apropie de sfârșitul perioadei de punere în funcțiune de șase luni.

Urmărirea cu succes a unui obiect din apropiere arată că telescopul spațial James Webb poate supraveghea atât obiectele din Sistemul Solar, cât și galaxiile îndepărtate, stelele și alte obiecte îndepărtate pe care se preconizează că le va observa în cei aproximativ 20 de ani de viață.

„Pe măsură ce avansăm prin punerea în funcțiune, vom testa și alte obiecte care se mișcă la diferite viteze pentru a verifica dacă putem studia cu Webb obiecte care se deplasează în tot Sistemul Solar”, a scris NASA într-o postare pe blog, adăugând că observatorul este „aproape gata” să înceapă observațiile științifice.

Capacitatea lui Webb de a vedea ținte apropiate îi va permite să observe totul, de la obiecte înghețate din Centura Kuiper, până la sateliți potențial locuibili care se învârt în jurul planetelor gigantice gazoase din Sistemul nostru Solar, a precizat agenția.

Primul an de observații ale lui Webb, dedicate Sistemului Solar

Asteroidul selectat pentru exercițiul de observare a fost 6841 Tenzing, un asteroid din centura principală numit după Tenzing Norgay. Alpinistul tibetan a fost una dintre primele două persoane cunoscute care au ajuns pe vârful Muntelui Everest, alături de Edmund Hillary.

„Bryan Holler, de la Space Telescope Science Institute, a avut de ales între aproximativ 40 de asteroizi posibili pentru a testa urmărirea țintei mobile”, a declarat Heidi Hammel, cercetător științific interdisciplinar Webb pentru observațiile Sistemului Solar.

Webb se confruntă cu câteva provocări suplimentare în urmărirea unei ținte în mișcare, a declarat NASA, cum ar fi necesitatea de a trece de la atitudini ușor mai reci la cele mai calde, care pot afecta alinierea delicată a oglinzilor și instrumentelor.

Dar Hammel a spus că știința pe care telescopul o va aduce Sistemului nostru Solar exterior merită aceste eforturi, în special pentru planete precum Uranus și Neptun, care au văzut până acum doar o singură navă spațială vizitând aceste lumi îndepărtate, scrie Space.

Webb se apropie de sfârșitul perioadei de punere în funcțiune

Alte ținte științifice planificate în cadrul Sistemului Solar includ inelele lui Saturn, atmosfera lunii Titan, observații ale mai multor obiecte înghețate din Centura Kuiper și plumele sporadice, suspectate că ies din luna înghețată Europa în imaginile filmate de Telescopul Spațial Hubble, a declarat Hammel.

Europa este o țintă a misiunii Europa Clipper a NASA și este probabil că observațiile Webb vor ajuta această viitoare navă spațială în activitatea sa. „Plănuim să realizăm imagini de înaltă rezoluție ale Europei pentru a-i studia suprafața și pentru a căuta activitate și procese geologice active”, a spus Hammel.

Se așteaptă ca Webb să își finalizeze punerea în funcțiune științifică în jurul lunii iunie. Hammel a menționat că aproximativ 7% din primul an de observații ale lui Webb vor fi dedicate Sistemului Solar.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O nouă fotografie uimitoare de la Telescopul Spațial James Webb arată o galaxie din vecinătatea noastră cosmică

James Webb a finalizat faza de aliniere. Telescopul, pregătit pentru punerea în funcțiune a instrumentelor

Telescopul James Webb a depășit așteptările cercetătorilor de la NASA. Iată prima fotografie „complet aliniată”

Inginerii NASA și-au făcut un selfie remarcabil în oglinzile de aur uriașe ale Telescopului Spațial James Webb

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase