Home » Istorie » Noi descoperiri la templul lui Demeter din Creta. Ce artefacte au scos la lumină arheologii?

Noi descoperiri la templul lui Demeter din Creta. Ce artefacte au scos la lumină arheologii?

Publicat: 23.11.2022

Arheologii au scos la iveală noi descoperiri la Templul lui Demeter, situat în orașul port antic Phalasarna, în vestul îndepărtat al Cretei.

Phalasarna a fost menționată pentru prima dată în textele antice de către istorici și geografi: Scylax, Strabon, Polybius, Liviu și Pliniu. Orașul-stat a prosperat prin afacerile sale maritime, fapt dovedit de rămășițele unor clădiri mari, monumentale și opere de artă.

Tratatul cu Polyrrhenia dovedește că, în secolul al III-lea î.Hr., locuitorii erau implicați în piraterie, o practică obișnuită a orașelor-state cretane, scrie HeritageDaily. În 69-67 î.Hr. Republica Romană a luat cu asalt orașul, a blocat portul cu zidărie masivă și a distrus întregul oraș.

Locația orașului a fost apoi uitată, iar Phalasarna apare în documentele venețiene doar ca un oraș pierdut. Situl a fost redescoperit în secolul al XIX-lea de către exploratorii britanici Robert Pashley și căpitanul T. A. B. Spratt. Templul lui Demeter a fost construit pe acropola orașului, situat pe un deal stâncos în locul unei peșteri naturale.

De ce a fost uitată locația orașului?

Templul a funcționat ca un spațiu sacru în aer liber pentru venerarea lui Demeter, zeița olimpică a recoltei și a agriculturii, care prezida culturile, cerealele, hrana, fertilitatea pământului și puterea apei ca sursă de viață.

În tradiția greacă, Demeter este al doilea copil al titanilor Rhea și Cronos și sora lui Hestia, Hera, Hades, Poseidon și Zeus.

Demeter a fost adesea considerată ca fiind aceeași figură cu zeița anatoliană Cybele și a fost identificată cu zeița romană Ceres.

Structura arhitecturală a templului este în stil doric și a fost reconstruită cu pietre pentru o a doua utilizare la sfârșitul secolului al IV-lea până la începutul secolului al III-lea î.Hr. pe locul unui loc sacru anterior.

Templul a funcționat ca un spațiu sacru pentru venerarea lui Demeter

O scară monumentală ducea la două clădiri cu o singură cameră, clădirea estică fiind structura principală a templului, iar cea vestică având o funcție auxiliară.

Un studiu geofizic efectuat de arheologii de la Universitatea Mediteraneană din Creta a scos la iveală rămășițe arhitecturale îngropate care indică o structură semicirculară.

Săpăturile au descoperit obiecte arhaice în sanctuarul templului, inclusiv vase de înaltă calitate, dintre care unul este inscripționat în dialectul doric și menționează A K E S T O I D A M A T R I (Akestoi dedicată zeiței Demeter).

Echipa a găsit, de asemenea, artefacte care leagă Phalasarna de egiptenii antici și de fenicieni. Printre alte descoperiri se numără figurine, vârfuri de lance, vase și figuri feminine.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un sanctuar ascunde ritualuri nemaivăzute până acum într-un templu egiptean

Statuie furată dintr-un templu indian a fost găsită în SUA după 50 de ani

Templul din Karnak: Secretele unui sanctuar egiptean sacru

Test de cultură generală. Care este cel mai vechi templu din lume?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase