Home » Știință » Mărci populare de ciocolată neagră conțin metale grele periculoase

Mărci populare de ciocolată neagră conțin metale grele periculoase

Publicat: 22.12.2022

Ar trebui să fim mai atenți la dulciurile pe care le consumăm în acest sezon festiv deoarece un raport a găsit niveluri înalte de metale grele periculoase în mărcile populare de ciocolată neagră.

Raportul a fost publicat de organizația Consumer Reports.

Organizația independentă nonprofit a efectuat teste pe 28 de batoane de la mărcile populare de ciocolată neagră, cum ar fi Hershey’s, Godiva și Trader Joe’s, toate acestea având conținut de plumb și cadmiu.

În plus, organizația a descoperit că pentru 23 dintre batoane, consumul a doar 30 de grame pe zi (aproximativ egal cu un baton mic de ciocolată) ar fi suficient pentru a expune un adult la niveluri ale acestor metale grele peste nivelurile dăunătoare.

Mărcile populare de ciocolată neagră conțin metale toxice

Potrivit cercetării de piață citate de raport, aproximativ 15% dintre oameni mănâncă ciocolată zilnic.

Acest risc devine deosebit de acut la gravide și la copii, cărora expunerea la metale grele (în special la plumb) le-ar putea împiedica drastic dezvoltarea și le poate cauza leziuni cerebrale de lungă durată, avertizează Futurism.

„Dar există riscuri pentru persoanele de orice vârstă”, a spus cercetătorul în siguranță alimentară Tunde Akinleye, de la Consumer Reports, menționând că expunerea frecventă le poate provoca adulților o serie de afecțiuni, de la probleme ale sistemului nervos până la probleme de rinichi.

Combinând această expunere cu cea din alte alimente, cum ar fi legumele, spune Akinleye, poți acumula cu ușurință niveluri periculoase în corp, chiar dacă nu mănânci ciocolată foarte des.

Ce mărci sunt mai sigure pentru consum?

Însă există și vești un pic mai bune. Cinci dintre batoane, deși conțineau metale grele, aveau niveluri relativ scăzute.

„Acest lucru arată că este posibil pentru companii să facă produse cu cantități mai mici de metale grele și pentru consumatori să găsească produse mai sigure de care să se bucure”, a explicat Akinleye.

În mod ideal, consumatorii nu ar trebui să se bazeze pe revizuirea cu atenție a studiilor independente și a literaturii științifice doar pentru a alege niște ciocolată de pe raft ca un cadou de ultim moment, dar până atunci, Consumer Reports oferă cel mai sigur ghid de cumpărare, scrie Futurism.

Dintre mărcile populare de ciocolată neagră testate, Ghirardelli a fost una dintre cele 5 mărci „mai sigure”. Pe de altă parte, s-a descoperit că mărci precum Lindt, Dove, Godiva, Trader Joe’s și Hershey’s vând batoane bogate în plumb, cadmiu sau ambele.

De unde vin metalele grele din ciocolată?

De ce ciocolata neagră, spre deosebire de ciocolata cu lapte, are un nivel atât de ridicat de metale grele este o întrebare complicată. Se pare că nivelurile acestor metale sunt cauzate de conținutul mai mare de boabe de cacao din care este făcută ciocolata neagră.

Michael J. DiBartolomeis, toxicolog și fost oficial al Departamentului de Sănătate Publică din California, care a condus un studiu în 2022 privind contaminarea cu cacao, a spus că se pare că plumbul intră în boabele de cacao după ce sunt recoltate și lăsate să se usuce la soare, timp în care praful și murdăria care conțin plumb cad pe boabe.

În ceea ce privește cadmiul, se pare că plantele de cacao îl derivă din sol.

Deci asta înseamnă că va trebui să renunțăm pentru totdeauna la ciocolata neagră? Probabil că nu, spune organizația, dar ne sfătuiește să fim conștienți de riscurile sale și să tratăm „ciocolata ca pe un răsfăț”, în timp ce optăm pentru mărcile cu cele mai scăzute niveluri de metale grele.

Vă recomandăm să citiți și:

Creșterea temperaturilor afectează fetușii, potrivit unui nou studiu

Test de cultură generală. Cum se numește stratul exterior al pielii?

Iată cum ne ajută cititul să ne păstrăm memoria pe măsură ce îmbătrânim

Stresul pandemic duce la îmbătrânirea prematură a creierului tinerilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase