Home » Știință » Șase galaxii masive, detectate de Telescopul Webb, sunt atât de vechi încât nu pot fi explicate

Șase galaxii masive, detectate de Telescopul Webb, sunt atât de vechi încât nu pot fi explicate

Șase galaxii masive, detectate de Telescopul Webb, sunt atât de vechi încât nu pot fi explicate
Credit: NASA, ESA, CSA, I. Labbe, G. Brammer
Publicat: 25.02.2023

O echipă internațională de astronomi a estimat masele unor galaxii masive și foarte îndepărtate, observate de Telescopul Spațial James Webb, și a descoperit o adevărată enigmă. Masele lor sunt prea mari pentru a fi atât de timpurii în Univers, fiindcă nu există suficient gaz și suficient timp pentru a crea galaxii atât de mari.

„Telescopul Spațial James Webb poate acoperi mai multe din lungimile de undă ale galaxiei, obținând mai multe detalii și mai multe informații. Aceste informații suplimentare și detalii suplimentare sunt importante, deoarece le permit astronomilor să încerce să estimeze câte stele se află în galaxie”, a declarat pentru IFLScience autorul principal, profesorul Ivo Labbé, de la Swinburne University of Technology, Australia.

„Asta este ceea ce am făcut noi. Și a fost o surpriză destul de mare, deoarece numărul de stele care se aflau în galaxii a fost cu aproximativ un factor de zece mai mare decât ne-am fi așteptat din modele”.

Cele șase galaxii masive nu se numără printre cele mai îndepărtate reperate de observatorul spațial, dar sunt totuși destul de departe. Lumina lor provine de la o perioadă cuprinsă între 500 și 700 de milioane de ani de la Big Bang.

Masele galaxiilor sunt prea mari pentru a fi atât de timpurii în Univers

Se presupune că aceste galaxii sunt obiecte mici în creștere, dar se pare că ele au o masă de până la zece miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru, ceea ce este deja incredibil de mare pentru acea vreme.

Cu toate acestea, una dintre ele are o masă potențială de 100 de miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Aceasta este aproximativ cât cântărește Calea Lactee în prezent – iar această cantitate de stele este plasată într-un obiect de 30 de ori mai compact!

Modelele care explică modul în care se formează galaxiile sunt bune, dar departe de a fi perfecte. Pe baza lor, chiar și cu o eficiență de 100%, nu se poate transforma suficient gaz în stele pentru a crea atât de multe galaxii masive. Aceste modele pot fi ajustate și adaptate și, probabil, se vor schimba odată cu observațiile JWST.

Cealaltă problemă este că aceste galaxii provin toate dintr-o zonă foarte mică a cerului. Din punct de vedere statistic, acest lucru implică existența unei populații enorme de galaxii masive în acea perioadă – și pur și simplu nu există suficientă materie în Univers pentru a le crea.

Galaxiile au o masă de zece miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui

Pentru ca acest lucru să fie adevărat, ar fi nevoie de a contesta modelul fundamental al cosmologiei. Acest model este susținut de zeci de ani de dovezi, astfel încât nu poate fi schimbat la fel de ușor ca modelul de formare a galaxiilor.

Un posibil candidat pentru ceea ce nu a fost luat în considerare este efectul găurilor negre supermasive în aceste măsurători. Aceste găuri negre gigantice sunt așteptate să se afle în centrul fiecărei galaxii, iar atunci când se hrănesc în mod activ, ele pot elibera extrem de multă lumină.

Acest lucru ar putea face ca galaxiile să pară că au mai multe stele decât au în realitate.

În prezent, echipa efectuează urmăriri asupra acestor galaxii, iar una dintre cele șase galaxii pare să aibă o gaură neagră supermasivă activă. Echipa lucrează la calcularea contribuției relative dintre găurile negre supermasive și stele. În următoarele 18 luni vor fi furnizate mai multe date despre celelalte galaxii.

Lucrarea este publicată în revista Nature.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Telescopul Webb a dezvăluit noi secrete uimitoare din misteriosul roi Pandora

Telescopul Webb a surprins în acțiune formarea timpurie a galaxiilor

Astronomii au găsit oxigen în cea mai îndepărtată galaxie observată până acum

Dovada că până și stelele migrează! Ce au descoperit astronomii în galaxia Andromeda?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase