Home » Istorie » Test de cultură generală. Ce legătură au ouăle cu Paștele?

Test de cultură generală. Ce legătură au ouăle cu Paștele?

Publicat: 15.04.2024

Paștele este principala sărbătoare a Bisericii Creștine, o celebrare a Învierii lui Iisus Hristos în a treia zi după răstignirea Sa. Dar ce legătură au ouăle cu Paștele?

Oul a fost un simbol al fertilității și al restabilirii larg utilizat în perioada premodernă și precreștină. „Păgânii” europeni (termen folosit pentru a se referi la oamenii care practicau o varietate de tradiții non-creștine) priveau ouăle ca pe un simbol al regenerării care vine odată cu primăvara.

Creștinii timpurii au împrumutat această imagine și i-au aplicat-o nu regenerării pământului, ci a lui Iisus Hristos. Acest lucru a fost extins și la noua viață a credincioșilor care-l urmează pe Hristos.

Ce legătură au ouăle cu Paștele?

Ce legătură au ouăle cu Paștele? Tradiția vopsirii și a decorării ouălor de Paște este străveche, iar originea sa este obscură, dar a fost practicată atât în Biserica Ortodoxă Răsăriteană, cât și în Biserica Apuseană încă din Evul Mediu.

Biserica a interzis consumul de ouă în Săptămâna Mare, dar păsările continuau să depună ouă în acea săptămână, iar ideea de a le marca special drept ouă din Săptămâna Mare a dus la decorarea acestora.

Oul a devenit un simbol al Învierii

Însuși oul a devenit un simbol al Învierii. La fel cum Iisus a înviat din mormânt, oul simboliza noua viață care apare din coaja oului. În tradiția ortodoxă, ouăle sunt vopsite în roșu pentru a simboliza sângele pe care Iisus l-a vărsat pe cruce.

Tradiția colorării ouălor a continuat chiar și în națiunile laice moderne. În Statele Unite, de exemplu, se organizează așa-numita White House Easter Egg Roll, cu unele întreruperi, în ziua de luni de după Paște începând cu anul 1878, potrivit Britannica.

Vă recomandăm să citiți și:

Recipientele neobișnuite în care romanii țineau narcotice

Neanderthalienii și oamenii trăiau cot la cot în nordul Europei în urmă cu 45.000 de ani

O mască de jad veche de 1.700 de ani a fost recuperată dintr-o piramidă mayașă

Chiar și oamenii din Epoca de Piatră uitau mâncarea pe foc

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase