Home » Cultură » A fost Lewis Carroll îndrăgostit de Alice (din Țara Minunilor)?

A fost Lewis Carroll îndrăgostit de Alice (din Țara Minunilor)?

Publicat: 18.01.2025

Lewis Carroll (1832 – 1898) este autorul uneia dintre cele mai cunoscute și iubite cărți pentru copii – Alice în țara minunilor, un autor plin de talent, dar și un matematician bun (a scris nu mai puțin de 11 cărți de matematică), un poet pasionat și un fotograf desăvârșit.

Se pare că arhiva sa de fotografii a inclus peste 3.000 de imagini, dintre care mai mult de jumătate reprezintă portretele unor copii, 30 fiind reprezentați nud ori semi-nud. Unele dintre portretele sale – chiar și cele în care modelul este îmbrăcat – i-ar putea șoca pe cei mai sensibili, scrie smithsonianmag.com, dar după standardele victoriene, acestea erau „destul de convenționale”. Fotografiile cu copii nud apăreau uneori pe cărți poștale sau pe felicitări de ziua de naștere, iar portretele nud erau lăudate și folosite ca studii de artă. „Victorienii vedeau copilăria ca pe o stare de grație; chiar și fotografiile nud ale copiilor erau considerate imagini ale inocenței însăși”.

Lewis Carroll, născut Charles Lutwidge Dodgson la 27 ianuarie 1832, în Daresbury, Cheshire, Anglia, a fost fiul cel mare al unei familii formate din unsprezece copii, cu un tată cleric Anglican, care a insuflat familiei sale un puternic fond religios. Educația timpurie a lui Carroll a avut loc acasă, înainte de a frecventa diverse școli, inclusiv Rugby School și Christ Church de la Universitatea Oxford. A excelat academic, în special la matematică, și a absolvit cu onoruri de primă clasă Facultatea de Matematică din Oxford unde a devenit lector, ocupând această poziție timp de 26 de ani, în același timp fiind și bibliotecar asistent la Christ Church.

Carroll este cel mai bine cunoscut pentru literatura sa pentru copii, în special pentru „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor” (1865) și continuarea sa „Prin oglindă” (1871). Inspirația pentru aceste povestiri a venit din interacțiunile sale cu familia Liddell, o familie proeminentă în societatea din Oxford care se împrietenise cu Lewis, Henry George Liddell fiind decan al Colegiului Christ Church care aparținea de Universitatea din Oxford. Alice Pleasance Liddell, una dintre fiicele sale, a fost, de altfel, sursa de inspirație pentru faimosul personaj al lui Carroll, Alice, din îndrăgita „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor”.

La 4 iulie 1862, în timpul unei plimbări cu barca pe râul Isis împreună cu Alice și surorile ei, Carroll a creat povestea care avea să devină „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor”, inițial intitulată „Aventurile lui Alice sub pământ”.

„În 1932, la centenarul nașterii lui Dodgson, Alice Liddell, pe atunci o văduvă în vârstă de 80 de ani, a călătorit împreună cu fiul și sora sa la New York pentru a primi un doctorat onorific din partea Universității Columbia pentru că a trezit cu farmecul copilăriei sale fantezia ingenioasă a unui matematician familiarizat cu jocurile imaginare, determinându-l să își dezvăluie înțelegerea completă a inimii unui copil. Un grup informal de admiratori ai săi a comemorat centenarul lăudându-l pe Dodgson și numindu-l un mare iubitor de copii, în același timp strângând echivalentul a aproape 800 000 de dolari în moneda de astăzi pentru a finanța o secție pentru copii – Lewis Carroll – la Spitalul St Mary din Londra. În anul următor, un scriitor pe nume A.M.E. Goldschmidt a prezentat la Oxford un eseu intitulat Alice in Wonderland Psycho-Analysed, în care sugera că Dodgson își reprima o dorință sexuală pentru Alice. (Căderea ei în fântână, scria el, este cel mai cunoscut simbol al coitusului.) Goldschmidt era un scriitor aspirant, nu un psihanalist, iar unii cercetători spun că este posibil să fi încercat să parodieze ideilor freudiene care erau în vogă în anii 1930. Indiferent de intenția sa, scriitorii serioși au preluat fără echivoc firul.

Suntem destul de siguri că fetițele înlocuiesc obiecte de dragoste incestuoasă, scria profesorul Paul Schilder de la Universitatea din New York în 1938. În 1947, psihanalistul Martin Grotjahn spunea că semnificația unei ilustrații, cu Alice cu gâtul lung, este aproape prea evidentă pentru a fi descrisă în cuvinte.

În 1945, Florence Becker Lennon a avansat cazul, spunând că Dodgson ar fi avut o atracție nesănătoasă față de Alice, în Victoria Through the Looking Glass, prima biografie critică modernă a acestuia. Oamenii s-au întrebat ce a făcut cu viața sa amoroasă, a scris Lennon. Acum se poate spune. Iubea fetițele, dar, la fel ca Peter Pan, nu avea nicio intenție să se căsătorească cu ele. Dar Alice, a scris ea, a fost prima și cea mai favorită dintre prietenele lui și a speculat ideea că Dodgson a precipitat ruptura cu familia Liddell propunând căsătoria onorabilă cu [Alice] direct sau prin intermediul părinților ei în 1863. Alice avea atunci 11 ani – prea tânără, chiar și după obiceiurile victoriene”. (fragment din Lewis Carroll’s Shifting Reputation, publicat 2010 în smithsonianmag.com)

Operele lui Carroll au avut un impact important asupra literaturii și culturii populare, amestecul său unic de fantezie și rațiune inspirând nenumărate adaptări în diverse medii, inclusiv film, teatru și artă.

Despre autor s-a scris că a suferit de balbism (bâlbâială) în cea mai mare parte a vieții sale și, conform legendei, pasărea Dodo din Alice în Țara Minunilor a fost inspirată de Dodgson însuși, datorită modului în care își pronunța numele de familie: „Do-do-Dodgson”. De asemenea, pisica din Cheshire a fost numită după locul de naștere al lui Dodgson, Daresbusy, Cheshire, Anglia, o zonă bogată în ferme care produc lactate, de aici și expresia populară „zâmbind ca o pisică din Cheshire”, care face referire la cât de fericită trebuie să fie o pisică care trăiește în acea împărăție a laptelui și a smântânii.

Carroll a inventat o serie de cuvinte în englză, o masă de biliard circular, portmanteaul, Nyctograph, un dispozitiv util pentru a scrie pe întuneric, împreună cu un alfabet special pentru Nyctography șia perfecționat alfabetul numeric al lui Richard Grey din 1730. De asemenea, a introdus logica implicației stricte în matematică și a descoperit două paradoxuri logice. A arătat că elementul demonstrativ în aritmetică prezintă o mare importanță pedagogică.

Apare pe coperta albumului „Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club” al formației The Beatles.

Aventurile lui Alice în Țara Minunilor, lansată în 1865, a câștigat o popularitate constantă și, ca urmare, Carroll a scris continuarea, Through the Looking-Glass and What Alice Found There în 1871. Până la moartea sa, Alice devenise cea mai cumpărată carte pentru copii din Anglia, iar până în 1932 era una dintre cele mai populare din lume.

Cu puțin timp înainte de a împlini 66 de ani, Lewis Carroll a făcut o gripă gravă, care a dus la pneumonie. A murit la 14 ianuarie 1898.

Nu s-a căsătorit niciodată și nici nu a avut copii.

Surse:

https://poets.org/poet/lewis-carroll

https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/lewis-carrolls-shifting-reputation-9432378/

https://www.theguardian.com/books/2015/mar/22/the-story-of-alice-robert-douglas-fairhurst-lewis-carroll-alice-liddell

Vă mai recomandăm să citiți și:

Să fie un scriitor din 1800 primul influencer pentru bărbați?

Arthur C. Clarke, scriitorul care a prezis Inteligența Artificială. „Cât de nepotrivit este să numim această planetă Pământ, când este clar că este un Ocean”

Saeed Rashed, cel mai tânăr scriitor. La 4 ani a publicat prima carte

Hans Christian Andersen, cel mai mare povestitor universal, se pare că a murit virgin. Inventator al tăieturilor pe hârtie

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cum îți dai seama dacă zahărul îți sabotează semnalele de foame și sațietate?
Cum îți dai seama dacă zahărul îți sabotează semnalele de foame și sațietate?
Recuperarea unor fragmente de proteine ​​vechi de 24 de milioane de ani de la animale dispărute deschide un „nou capitol” al biologiei
Recuperarea unor fragmente de proteine ​​vechi de 24 de milioane de ani de la animale dispărute deschide un „nou capitol” ...
Astronomii au obsevat pentru prima dată „semințele” din care iau naștere planetele
Astronomii au obsevat pentru prima dată „semințele” din care iau naștere planetele
Un medicament pentru tuse ar putea proteja oamenii de unele dintre cele mai grave simptome ale bolii Parkinson
Un medicament pentru tuse ar putea proteja oamenii de unele dintre cele mai grave simptome ale bolii Parkinson
Noua modă printre cimpanzei: animalele se afișează cu iarbă în urechi și alte orificii
Noua modă printre cimpanzei: animalele se afișează cu iarbă în urechi și alte orificii
Acum 130.000 de ani, neanderthalienii refoloseau oasele de leu de peșteră drept „unelte multifuncționale”
Acum 130.000 de ani, neanderthalienii refoloseau oasele de leu de peșteră drept „unelte multifuncționale”
Cele mai bune exerciții fizice diferă în funcție de personalitate
Cele mai bune exerciții fizice diferă în funcție de personalitate
Oamenii de știință au descoperit o legătura alarmantă dintre utilizarea Inteligenței Artificiale și psihopatie
Oamenii de știință au descoperit o legătura alarmantă dintre utilizarea Inteligenței Artificiale și psihopatie
O descoperire rară: Razele X dezvăluie cum se vindecau oasele de T. rex
O descoperire rară: Razele X dezvăluie cum se vindecau oasele de T. rex
Greu de ucis, dar în spațiu! Astronomii au descoperit o stea care „refuză” să moară
Greu de ucis, dar în spațiu! Astronomii au descoperit o stea care „refuză” să moară
Record istoric pentru Bitcoin. Cât valorează acum cea mai importantă criptomonedă din lume?
Record istoric pentru Bitcoin. Cât valorează acum cea mai importantă criptomonedă din lume?
Ford recheamă în service 850.000 de mașini. Ce problemă a fost descoperită?
Ford recheamă în service 850.000 de mașini. Ce problemă a fost descoperită?
Ziua de 9 iulie a fost cu 1,3 milisecunde mai scurtă, dar astronomii spun că urmează încă două zile mai scurte
Ziua de 9 iulie a fost cu 1,3 milisecunde mai scurtă, dar astronomii spun că urmează încă două zile mai scurte
Prima Constituţie română elaborată fără influenţă străină
Prima Constituţie română elaborată fără influenţă străină
Ce spune Elon Musk despre laudele la adresa lui Hitler din partea chatbotului Grok?
Ce spune Elon Musk despre laudele la adresa lui Hitler din partea chatbotului Grok?
O sticlă aruncată în Oceanul Atlantic a fost găsită după 13 ani. Ce mesaj conținea?
O sticlă aruncată în Oceanul Atlantic a fost găsită după 13 ani. Ce mesaj conținea?
Kim Jong Un, dat în judecată de o femeie care a dezertat din Coreea de Nord
Kim Jong Un, dat în judecată de o femeie care a dezertat din Coreea de Nord
Care a fost sporul natural în luna mai 2025
Care a fost sporul natural în luna mai 2025