Un nou studiu sugerează că alimentația de tip mediteranean poate proteja împotriva declinului cognitiv, mai ales la persoanele cu risc genetic crescut de Alzheimer.
Un grup de cercetători de la Mass General Brigham, în colaborare cu Harvard T.H. Chan School of Public Health și Broad Institute of MIT and Harvard, a descoperit că o dietă mediteraneană poate diminua riscul de demență.
Studiul, publicat în revista Nature Medicine, arată că persoanele cu cel mai mare risc genetic de boală Alzheimer au avut cel mai mult de câștigat de pe urma acestui tip de alimentație.
„Am ales să investigăm dieta mediteraneană pentru că este singurul tip de regim alimentar care a demonstrat beneficii cognitive într-un studiu randomizat”, a explicat Yuxi Liu, PhD, autoarea principală a cercetării și cercetătoare la Brigham and Women’s Hospital.
„Am vrut să vedem dacă efectele ei diferă în funcție de profilul genetic și să analizăm rolul metaboliților din sânge, care reflectă modul în care organismul procesează hrana și își desfășoară funcțiile normale.”
Boala Alzheimer are o componentă genetică puternică, cu o ereditabilitate estimată la până la 80%.
Gena apolipoproteină E (APOE) este cel mai important factor de risc pentru forma sporadică de Alzheimer (cea care apare târziu în viață). Persoanele cu o copie a variantei APOE4 au un risc de 3-4 ori mai mare de Alzheimer, iar cele cu două copii (APOE4 homozigot) prezintă un risc de până la 12 ori mai mare, scrie EurekAlert.
Cercetătorii au analizat date de la 4.215 femei participante în Nurses’ Health Study (1989–2023) și de la 1.490 bărbați din Health Professionals Follow-Up Study (1993–2023).
Dietele au fost evaluate prin chestionare, iar probele de sânge au fost studiate pentru identificarea metaboliților. În plus, a fost luat în calcul și profilul genetic al fiecărui participant.
Persoanele care au urmat o dietă de tip mediteranean au prezentat: risc mai scăzut de demență, declin cognitiv mai lent și beneficii mai pronunțate în cazul celor cu risc genetic ridicat (APOE4 homozigot).
„Aceste rezultate sugerează că strategiile alimentare, în special dieta mediteraneană, pot reduce riscul de declin cognitiv și de demență prin influențarea unor căi metabolice esențiale”, a subliniat Liu. „Recomandarea se aplică tuturor, dar poate fi crucială pentru cei cu risc genetic crescut.”
Studiul a inclus în principal persoane cu nivel educațional ridicat și de origine europeană, ceea ce limitează generalizarea rezultatelor. De asemenea, autorii subliniază că genetica și metabolomica nu fac încă parte din modelele clinice standard de evaluare a riscului de Alzheimer.
„În viitor, dorim să explorăm dacă vizarea unor metaboliți specifici prin dietă sau alte intervenții ar putea oferi o abordare mai personalizată pentru reducerea riscului de demență”, a adăugat Liu.
Nivelurile scăzute de acizi grași omega la femeile cu Alzheimer ridică noi semne de întrebare
Cercetătorii au identificat 4 tipare distincte care pot semnala prezența bolii Alzheimer
Un tratament pentru insomnie ar putea ajuta și în lupta cu boala Alzheimer