Un studiu revoluționar a descoperit că alimentele ultra-procesate duc la creșterea în greutate, perturbă hormonii și introduc substanțe dăunătoare legate de scăderea calității spermei în cazul bărbaților.
În ultimii 50 de ani, ratele obezității și ale diabetului de tip 2 au crescut vertiginos, în timp ce calitatea spermei a scăzut dramatic. Aceste schimbări ar putea fi cauzate de popularitatea tot mai mare a alimentelor ultra-procesate, care au fost legate de o serie de probleme de sănătate.
Cu toate acestea, oamenii de știință nu sunt încă siguri dacă natura industrială a ingredientelor în sine, procesarea alimentelor sau pur și simplu faptul că ele îi fac pe oameni să mănânce mai mult decât ar trebui.
O echipă internațională de oameni de știință a descoperit acum că oamenii se îngrașă mai mult cu o dietă ultra-procesată, comparativ cu o dietă minim procesată, chiar și atunci când mănâncă același număr de calorii.
Studiul realizat pe oameni a dezvăluit, de asemenea, că o dietă bogată în alimente ultra-procesate introduce niveluri mai ridicate de poluanți despre care se știe că afectează calitatea spermei.
Descoperirile au fost publicate în revista Cell Metabolism.
„Rezultatele noastre dovedesc că alimentele ultra-procesate dăunează sănătății reproductive și metabolice, chiar dacă nu sunt consumate în exces. Acest lucru indică faptul că natura procesată a acestor alimente este cea care le face dăunătoare”, a declarat Jessica Preston, autorul principal al studiului, care a realizat cercetarea în timpul doctoratului său la Centrul NNF pentru Cercetări Metabolice de Bază (CBMR) al Universității din Copenhaga.
Pentru a obține cele mai bune date posibile, oamenii de știință au comparat impactul asupra sănătății al dietelor neprocesate și ultra-procesate la aceeași persoană. Ei au recrutat 43 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani, care au petrecut câte trei săptămâni pe fiecare dintre cele două diete, cu o perioadă de trei luni între ele, scrie EurekAlert.
Jumătate au început cu dieta ultra-procesată, iar jumătate cu dieta neprocesată.
De asemenea, jumătate dintre bărbați au primit o dietă bogată în calorii, cu 500 de calorii zilnice în plus, în timp ce jumătate au primit cantitatea normală de calorii pentru mărimea, vârsta și nivelul lor de activitate fizică. Nu li s-a spus pe ce dietă se află. Atât dieta neprocesată, cât și cea ultra-procesată aveau aceeași cantitate de calorii, proteine, carbohidrați și grăsimi.
Bărbații au acumulat cu aproximativ 1 kg mai multă masă de grăsime în timp ce se aflau pe dieta ultra-procesată, comparativ cu dieta neprocesată, indiferent dacă se aflau pe dieta cu calorii normale sau pe cea cu exces de calorii. Au fost afectați și alți markeri ai sănătății cardiovasculare.
Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, o creștere îngrijorătoare a nivelului unui perturbator hormonal folosit în materiale plastice, la bărbații care consumau dieta ultra-procesată.
Bărbații care au urmat această dietă au înregistrat, de asemenea, o scădere a nivelurilor de testosteron și a hormonului de stimulare a foliculilor, care sunt cruciali pentru producția de spermă.
„Am fost șocați de câte funcții ale corpului au fost perturbate de alimentele ultra-procesate, chiar și la bărbați tineri și sănătoși. Implicațiile pe termen lung sunt alarmante și subliniază necesitatea de a revizui ghidurile nutriționale pentru a ne proteja mai bine împotriva bolilor cronice,” a declarat autorul principal al studiului, profesorul Romain Barrès, de la Centrul NNF pentru Cercetări Metabolice de Bază al Universității din Copenhaga și de la Universitatea Côte d’Azur.
Exercițiile fizice nu ard atât de multe calorii pe cât credem, spun experții
Includerea caloriilor pe meniuri și etichete ne ajută să mâncăm mai puțin
Oamenii de știință ar fi descoperit cum să facă celulele grase să ardă calorii
O alimentație bogată în grăsimi distruge abilitatea creierului de a regla caloriile