Fie că este vorba de o cafea rece cu gheață sau de o supă fierbinte, temperatura a ceea ce mâncăm și bem poate influența sănătatea noastră mintală și digestivă, potrivit unei cercetări conduse de Universitatea de Stat din San Diego.
Studiul, publicat în British Journal of Nutrition, a analizat peste 400 de adulți asiatici și albi din Statele Unite. Cercetătorii au descoperit că temperatura alimentelor și băuturilor, recunoscută de mult în medicina tradițională asiatică, are legături măsurabile cu anxietatea, insomnia și disconfortul abdominal.
Conform rezultatelor, la participanții asiatici, consumul ridicat de băuturi reci vara a fost asociat cu anxietate crescută, mai multe tulburări de somn și o senzație mai mare de plenitudine abdominală.
În schimb, participanții albi care au băut mai multe băuturi fierbinți iarna au raportat niveluri mai scăzute de depresie, somn de mai bună calitate și mai puține simptome digestive.
Acesta este primul studiu din SUA care leagă direct consumul de alimente și băuturi reci sau fierbinți de multiple rezultate asupra sănătății, cu implicații importante pentru abordarea ratelor crescânde de anxietate, insomnie și probleme digestive.
„Ceva la fel de simplu precum temperatura a ceea ce mâncăm și bem poate avea impact real asupra sănătății”, a spus Tianying Wu, profesor asociat de epidemiologie la SDSU și autor principal al studiului.
Cercetarea s-a bazat pe date din Healthy Aging Survey al SDSU, care investighează factori de risc noi și inegalități de sănătate în populațiile din SUA.
Studiul a mai descoperit că efectele au fost cele mai pronunțate la participanții care raportau frecvent „mâini reci”, un posibil indicator al circulației reduse, scrie MedicalXpress.
Analizele pe subgrupuri au arătat că participanții chinezi, care consumau cele mai puține alimente și băuturi reci, au avut mai puține efecte adverse, în timp ce indienii asiatici au arătat asocieri mai puternice între consumul de rece și efectele negative asupra sănătății.
Deși ghidurile nutriționale occidentale rareori iau în considerare temperatura alimentelor și băuturilor, rezultatele, potrivit cercetătorilor, reflectă practici de lungă durată din medicina tradițională chineză, care avertizează împotriva consumului excesiv de rece.
Alimentele grase influențează sau nu acneea?
Combinația de alimente prin care ne putem feri de boli cronice
„Ne otrăvim singuri” cu alimente ultraprocesate, spun oamenii de știință