Home » Cultură » Această piatră, veche de 5.000 de ani, este una dintre primele hărţi din lume

Această piatră, veche de 5.000 de ani, este una dintre primele hărţi din lume

Această piatră, veche de 5.000 de ani, este una dintre primele hărţi din lume
Publicat: 12.11.2016
Arheologii din Danemarca au descoperit ceea ce se presupune a fi una dintre cele mai vechi hărţi din lume: o piatră veche de aproximativ 5.000 de ani care pare să descrie poziţia unor câmpuri şi a unor drumuri.

Această piatră, care măsoară doar 5 cm şi a fost datată între anii 2700 – 2900 î.Hr., este doar unul din artefactele descoperite pe Insula Bornholm, în Marea Baltică. Printre acestea s-au descoperit şi pietre care înfăţişau Soarele, probabil folosite în timpul unor ritualuri. Pentru că lipseşte un fragment din această piatră, echipa de arheologi a Muzeului Naţional din Danemarca consideră că aceasta a fost afectată în urma acestor ritualuri care erau înteprinse de fermierii din Epoca Pietrei.

Flemming Kaul, unul dintre cercetători, afirmă că această piatră este una unică, fără precedent. A fost descoperită alături de alte 9 asemenea „hărţi”, dar aceasta este cea mai specială. Mai mult. arheologii consideră că aceasta este similară cu sculpturile din Munţii Alpi din nordul Italiei, datate în aceeaşi perioadă, care reprezintă peisaje simbolice, şi aceştia sunt de părere că, de fapt, aşa ceva au descoperit: un peisaj simbolistic.

Locuitorii din acea zonă se presupune că s-au aşezat acolo în jurul anului 3.500 î.e.n., construindu-şi case din lemn şi pietre şi cultivând grâu, orz, fasole, mazăre şi in. Bineîneţeles că această descoperire deschide calea înterpretărilor, dar Karl şi echipa sa sunt siguri că este vorba despre o hartă antică.

Multe dintre primele hărţi antice înfăţişau mai degrabă poziţia stelelor decât elementele Pământului , astfel de reprezentări fiind descoperite pe pereţii Peşterii Lascaux din Franţa, datate acum 16.500 de ani.

În acelaşi timp, pietre pe care au fost inscripţionate poziţia munţilor, a râurilor şi a iazurilor au fost descoperite în Spania şi se condiseră că au o vechime de 14.000 de ani.

Sursa: Science Alert

Citeşte şi:

Aceasta este cea mai veche harta a lumii

Cea mai veche hartă astronomică, descoperită pe plafonul unei necropole din Japonia

Piri Reis

Harta lumii pe care o cunoaştem este greşită. Ce nu apare pe ea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase