Home » Cultură » Sigmund Freud, „părintele” psihanalizei și unul dintre cei mai influenți oameni de știință

Sigmund Freud, „părintele” psihanalizei și unul dintre cei mai influenți oameni de știință

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25.07.2021

Sigmund Freud a fost un om de știință austriac, fiind considerat „părintele” psihanalizei, o metodă prin care tulburările mintale pot fi tratate. Freud a fost unul dintre cei mai influenți oameni de știință ai anilor 1900.

Sigmund Freud s-a născut la data 6 mai 1856 în Freiberg, Moravia, în Imperiul Austriac (acum Pribor în Republica Cehă). Tatăl său, Jakob, era comerciant de lână. Jakob s-a mutat cu familia la Viena atunci când Sigmund era doar un copil. După absolvirea liceului în 1873, Freud s-a decis să urmeze o carieră în medicină. Freud a urmat cursurile Universității din Viena, acolo unde a lucrat cu cei mai renumiți cercetătorii de la acea perioadă. În 1885, Freud a devenit lector universitar specializat pe neuropatologie, studiul bolilor sistemului nervos.

La sfârșitul anului 1885, Sigmund Freud a călătorit la Paris pentru a-și continua studiile în neuropatologie. Timpul petrecut în Paris a fost foarte important pentru cariera sa. Aici, Freud a descoperit posibilitatea că tulburările mintale și-ar avea originea în minte, nu în creier. Asta înseamnă că unele probleme mintale nu apar în nervii creierului, ci mai degrabă în starea mintală a unei persoane.

„Interpretarea viselor”, capodopera lui Sigmund Freud

Sigmund Freud s-a întors la Viena în 1886, acolo unde s-a căsătorit cu Martha Bernays. Cei doi au avut șase copii împreună, iar unul dintre copii, Anna, a devenit un psihanalist distins, potrivit Britannica.

Sursa foto: Profimedia

În timpul anilor 1890, Sigmund Freud a studiat pacienți instabili emoțional prin hipnoză. În timp ce pacienții săi erau hipnotizați, Freud a observat că aceștia vorbeau cu foarte multă ușurință despre orice le trecea prin minte. Mai mult, pacienții prezentau semne de îmbunătățire după aceste ședințe. Această tehnică s-a dovedit a fi un instrument pentru studiul proceselor mintale. Analizele lui Freud l-au ajutat să dezvolte noi idei despre structura personalității.

Sigmund Freud a publicat numeroase lucrări despre cercetările sale. În „Interpretarea viselor” („Die Traumdeutung” în germană), considerată capodopera sa, Freud argumentează că visele joacă un rol important în sănătatea mintală.

O cenzură a dorințelor interzise persistă prin intermediul viselor

Potrivit spuselor lui Sigmund Freud, visele sunt expresia ascunsă a împlinirii dorințelor. La fel ca și simptomele nevrotice, visele sunt efectele compromisurilor în psihic între dorințe și interdicții în conflict cu realizarea lor. Deși somnul poate relaxa puterea cenzurii diurne a minții asupra dorințelor interzise, ​ o astfel de cenzură persistă parțial în timpul existenței nocturne. Drept urmare, visele trebuie decodificate pentru a fi înțelese și nu doar pentru că sunt de fapt dorințe interzise exprimate în mod denaturat. Astfel, Freud considera că visele sunt supuse unei revizuiri ulterioare în timpul relatării psihanalistului.

Sigmund Freud a locuit și a lucrat în Viena aproape toată viața sa. Cu toate acestea, atunci când Germania nazistă a anexat Austria în 1938, Freud a fost nevoit să fugă în Anglia pentru că era evreu. Sigmund Freud a murit în Londra, la data de 23 septembrie 1939.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O nouă teorie despre adevărata semnificație a viselor. Care este, de fapt, scopul viselor

Sigmund Freud, psihiatrul care a scandalizat lumea ştiinţifică. Ce ascund visele şi sexualitatea reprimată – VIDEO

Persoanele obsesiv compulsive din perspectiva lui Freud

Copilul dumneavoastră este prea agresiv? Nimic din ceea ce îi oferiţi nu îl satisface? Accesele de furie la copii din perspectiva lui Freud

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase