Home » Cultură » „Fantoma de la Operă”, povestea macabră scrisă de francezul Gaston Leroux

„Fantoma de la Operă”, povestea macabră scrisă de francezul Gaston Leroux

„Fantoma de la Operă”, povestea macabră scrisă de francezul Gaston Leroux
Filmul „Fantoma de la Operă” (2004). Gerard Butler în rolul „Fantomei” și Emmy Rossum în rolul lui „Christine”. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 02.01.2022

„Fantoma de la Operă”, povestea macabră scrisă de francezul Gaston Leroux, a fost transformată în numeroase piese de teatru, musicaluri și lungmetraje. Romanul „Le Fantôme de l’opéra” a fost publicat în 1910.

Probabil cea mai celebră ecranizare a fost filmul american mut de groază din 1925 cu actorul Lon Chaney în rol principal. Romanul lui Gaston Leroux a fost primit cu vânzări moderate și recenzii oarecum negative.

Abia după apariția filmului mut din 1925, povestea și personajul „Fantomei” cu mască au atras faimă internațională. Leroux a publicat numeroase alte romane și câteva piese de teatru, însă, cu excepția pasionaților de mistere, nu a mai atins niciodată același nivel de faimă precum cel atins ca scriitor de povești de groază.

Un geniu excentric și desfigurat și o cântăreață de operă

Povestea face referire la un geniu excentric și desfigurat care instruiește în secret o cântăreață de operă în devenire și o forțează să cânte cu prestanță. Relația celor doi sfârșește tragic după ce „Fantoma” se îndrăgostește de cântăreață și o răpește pentru a o împiedica să fie cu logodnicul ei, potrivit Britannica.

Sursa foto: Profimedia

Musicalul creat de renumitul compozitor britanic Andrew Lloyd Webber pentru „Fantoma de la Operă” în 1986 a adus din nou romanul lui Leroux în atenția publicului larg. „Fantoma de la Operă” este cel mai longeviv spectacol din istoria Broadway și a doua cea mai longevivă producție din districtul West End al Londrei.

Una dintre temele principale din romanul „Fantoma de la Operă”

Una dintre temele principale ale romanului „Fantoma de la Operă” este diferența dintre aparențe și realitate, precum și ceea ce se poate întâmpla atunci când oamenii nu reușesc să înțeleagă acea diferență. Acest aspect este cel mai vizibil în personajul lui Erik, „Fantoma”.

„Fantoma de la Operă” este, în esență, povestea unui triunghi amoros, iar „Fantoma”, geniul deformat, bântuie Opera din Paris. Personajul lui Christine este o tânără orfană care a fost crescută de Doamna Giry în internatul Operei. Înainte să moară, tatăl lui Christine promite că un Înger al Muzicii va veghea asupra acesteia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Voltaire, unul dintre cei mai importanți scriitori din literatura franceză

Viața marelui scriitor Lev Tolstoi, excomunicat din Biserica Ortodoxă Rusă

Sven Hassel, cel mai de succes romancier danez al secolului XX

Charlotte Bronte, romanciera care a inspirat și influențat nenumărate alte scriitoare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase