Home » Cultură » Art nouveau, stilul caracterizat de linia șerpuitoare și asimetrică

Art nouveau, stilul caracterizat de linia șerpuitoare și asimetrică

Art nouveau, stilul caracterizat de linia șerpuitoare și asimetrică
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.01.2022

Un stil artistic ornamental care a prosperat între 1890 și 1910 în Europa și Statele Unite, art nouveau este caracterizat prin liniile sale lungi și șerpuitoare. Stilul a fost utilizat deseori în arhitectură, designul de interior, bijuterii, postere și ilustrație.

A fost încercare de a crea un nou stil, scutit de istoricismul imitativ care a dominat arta și designul pentru mare parte din secolul XIX. Art nouveau s-a dezvoltat mai întâi în Anglia, iar apoi s-a răspândit rapid pe continentul European, fiind numit Jugendstil în Germania, Sezessionstil în Austria, Stile Floreale în Italia și Modernismo în Spania. Denumirea de art nouveau a fost introdusă de o galerie din Paris care a expus numeroase astfel de opere.

În Anglia, precursorii stilului au fost estetismul ilustratorului Aubrey Beardsley, care s-a bazat intens pe calitatea expresivă a linii organice, și mișcarea Arts and Crafts (Arte și Meserii) a lui William Morris, care a stabilit importanța unui stil vital în artele aplicate. Pe continentul european, art nouveau a fost influențat, de asemenea, de experimentele cu linia expresivă a pictorilor Paul Gauguin și Henri de Toulouse-Lautrec. Mișcarea a fost parțial inspirată de o tendință pentru modelele liniare japoneze.

Linia șerpuitoare și asimetrică, caracteristica ornamentală distinctivă a stilului art nouveau

Caracteristica ornamentală distinctivă a stilului art nouveau este linia șerpuitoare și asimetrică, care deseori capătă forma tulpinilor și mugurilor de flori, aripilor de insecte, lujerilor de viță de vie și alte obiecte naturale delicate.

Cazinoul din Constanța, o capodoperă a stilului arhitectural art nouveau. Sursa foto: Profimedia

În artele grafice, linia domină peste orice alte elemente pictoriale (formă, textură, spațiu și culoare). În arhitectură și alte arte plastice, forma tridimensională este cuprinsă de ritmul linear și organic, astfel creând o fuziune între structură și ornament. Această metodă a fost direct opusă valorilor arhitecturale tradiționale ale rațiunii și clarității structurale, scrie Britannica.

Numeroși artiști și designeri au lucrat în stilul art nouveau. Câțiva dintre cei mai proeminenți au fost arhitectul scoțian Charles Rennie Mackintosh, care a influențat considerabil stilul austriac Sezessionstil, arhitecții belgieni Henry van de Velde și Victor Horta, care l-au influențat pe arhitectul francez Hector Guimard.

Câțiva dintre cei mai importanți artiști ai mișcării art nouveau

Alți designeri proeminenți care au lucrat cu stilul art nouveau au fost americanul Louis Comfort Tiffany, ceho-slovacul Alphonse Mucha, francezul René Lalique, arhitectul american Louis Sullivan și sculptorul catalan Antoni Gaudí. Cel din urmă a fost probabil cel mai original artist al mișcării, acesta trecând dincolo de dependența pentru linia pentru a transforma clădiri în construcții curbate, intens colorate și organice. Totodată, unul dintre cei mai importanți și mai celebrați artiști ai mișcării art nouveau a fost austriacul Gustav Klimt.

După 1910, stilul art nouveau a părut de modă veche și limitat, fiind abandonat în general ca un stil decorativ distinctiv. Însă, art nouveau a fost important pentru progresul esteticii secolului XX.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Art Deco, stilul care a dominat Europa și SUA în anii 1920 și 1930

Gustav Klimt, artistul austriac care a șocat cu picturile sale murale

Stilul gotic, curentul arhitectural conceput pentru a aduce lumina în viețile oamenilor

Suprarealismul, o mișcare artistică dominată de bărbați. De ce a fost atât de importantă?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase