Home » Cultură » 5 lucruri pe care ar trebui să le știi despre Qatar, gazda Cupei Mondiale

5 lucruri pe care ar trebui să le știi despre Qatar, gazda Cupei Mondiale

5 lucruri pe care ar trebui să le știi despre Qatar, gazda Cupei Mondiale
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.12.2022

Pentru prima dată în istorie, o țară din Orientul Mijlociu găzduiește un campionat mondial de fotbal. Qatar, al treilea producător de gaz la nivel mondial și important producător de petrol, a cheltuit sute de miliarde de dolari pentru cel mai urmărit eveniment al anului care se desfășoară din 20 noiembrie și până în 18 decembrie a.c.

Una dintre cele mai bogate țări din lume, Qatar este un stat mic, având o suprafață de 11.427 km și 2,7 milioane de locuitori, dintre care doar 10% sunt cetățeni qatarezi. Cu ocazia Cupei Mondiale FIFA, cifra populației se va modifica vizibil, așteptându-se ca pe parcursul evenimentului reprezentat de cel mai mare turneu de fotbal din lume, numărul locuitorilor să crească cu peste 30%.

Din 2010, an în care țara a fost seleționată să găzduiască Cupa Mondială de Fotbal 2022, Qatar a fost implicată în mai multe scandaluri și controverse, începând cu preocupările internaționale privind condițiile improprii de muncă ale muncitorilor aduși în micul stat din Golful Persic pentru a construi, printre altele, stadioane și şosele, condiții care ar fi cauzat moartea a mii de oameni (numărul estimat este de 6500 de oameni proveniți din India, Pakistan, Nepal, Sri Lanka și Bangladesh), și până la discuții legate de siguranța reprezentanților minorității LGBTQ în țara în care homesexualitatea este pasibilă cu moartea.

Cu toate acestea, Qatar a depus toate eforturile necesare pentru crearea unei imagini impecabile în timpul competiției de fotbal. Dar, iată cinci dintre lucrurile bine de știut despre Qatar.

1. Qatar este unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe Pământ

Qatar are o temperatură medie de vară de între 35 de grade Celsius și 50 de grade Celsius. Căldurile insuportabile au fost și motivul pentru care organizatorii Cupei Mondiale au decis să plaseze turneul de fotbal în noiembrie, când temperaturile sunt mai ponderate decât în timpul verii.

Totuși, chiar și în această perioadă, vremea în Qatar este destul de călduroasă, astfel că organizatorii au pus la punct și au instalat pe terenurile de fotbal sisteme de răcire (eficiente din punct de vedere energetic) care asigură temperaturi de aproximativ 20 de grade Celsius.

Lipsa terenurilor arabile și a precipitațiilor, schimbările climaterice au cauzat, în ultimii ani, o creștere alarmantă a temperaturilor în Qatar, autoritățile implementând sisteme de aer condiționat în multe dintre spațiile în aer liber (terenuri de sport sau terasele restaurantelor).

2. Qatarul este sinonim cu diversitatea

Chiar dacă este o țară mică, în Qatar trăiesc oameni reprezentând numeroase etnii lingvistice și culturale. Limba oficială a țării este araba, a doua limbă cea mai folosită, engleza, însă pot fi auzite și limbi precum hindi, malayamul, urdu, farsi plus altele din Asia de Sud și de Sud-Est. De asemenea, islamul nu este singura religie a țării, Qatarul găzduind minoritari budiști, hinduși, copți egipteni și adepți ai credinței Bahá’í.

Imigranții reprezintă 94% din forța de muncă a Qatarului, cifrele oficiale estimând că șapte din 10 qatarieni sunt cetățeni care au emigrat din țări precum India, Pakistan, Nepal și Iran. Majoritatea lucrează în meserii sau în locuri de muncă necalificate.

Deși în momentul în care și-a depus candidatura pentru a găzdui Campionatul Mondial, Qatar a pledat în favorea sa invocând și motivul diversității culturale și rasiale, țara a primit critici din partea diferitelor organizații pentru drepturile omului care au semnalat în principal problema muncitorilor implicați în construcțiile stadioanelor, majoritatea migranți, spunând că aceștia s-au confruntat cu abuzuri, discriminare și furturi în ceea ce privește salariile care li se cuveneau, scrie National Geographic.

3. Este o lume a bărbaților

Qatarul are cel mai mare raport dintre bărbați și femei din lume, bărbații depășind numărul femeilor cu aproape trei la unu. Această cifră a crescut din anii 1970, în mare parte din cauza dependenței Qatarului de lucrătorii migranți, cei mai mulți fiind bărbați.

În Qatar, legile și obiceiurile locale conservatoare au creat un mediu în care discriminarea și violența împotriva femeilor au devenit aproape comune, potrivit organizațiilor pentru drepturile omului. Femeile, scrie National Geographic, au nevoie de permisiunea bărbaților pentru a călători în străinătate sau pentru a se căsători.

Cu toate acestea, opresiunea nu este singura realitate pe care o trăiesc femeile din Qatar, acestea câștigând în timp progrese pe plan educațional, al drepturilor civile și politice. În plus, în premieră pentru Cupa Mondială, anul acesta au fost introduse printre arbitri și femei.

4. Este cea mai bogată țară din lume

Cu un PIB estimat, în 2021, la 179,6 miliarde de dolari, Qatar este cunoscută ca având una dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume, reprezentând aproximativ 85% din exporturile țării și 70% din veniturile naționale totale.

Avantajată de poziționarea sa geografică pe rute comerciale importante, Qatar a jucat un rol major în comerțul antic. În afară de aceste resurse naturale (pe lângă exporturile de petrol, importante fiind și exporturile de oțel și îngrășăminte), comerțul turistic a contribuit și el semnificativ la cuferele naționale.

Însă economia Qatarului este departe de a fi perfectă, bazându-se pe forța de muncă expată pentru a-și menține motorul economic în funcțiune. Guvernul nu percepe niciun impozit qatarienilor, făcându-i să se bucure pe deplin de veniturile lor, împreună cu asigurarea națională de sănătate pe care guvernul o sponsorizează.

5. Qatar este o țară mică

Chiar mai mică decât trei județe românești, dar are ambiții mari, lucrând temeinic și investind fără număr în dezvoltarea continuă a țării și a promovării imaginii pe plan internațional. Toate stadioanele care găzduiesc meciurile Cupei Mondiale se află la o distanță de aproximativ 33 de kilometri de centrul orașului, dar Qatar a cheltuit considerabil, în ultimii ani, în infrastructură pentru a le facilita vizitatorilor la Mondiale, dar și propriilor cetățeni, deplasarea în cele mai bune condiții cu ajutorul transportului în comun la suprafață, dar și în subteran.

Dacă în Doha, oraș în care trăiesc 1,5 milioane de oameni, pot fi admirate zone luxoase, insule artificiale, zgârie-nori, muzee fascinante, mall-uri imense (unul dintre ele este amenajat având ca inspirație frumoasa Veneție), restul țării este formată din dune spectaculoase, formațiuni de piatră și forturi vechi. Singura frontieră terestră a Qatarului este cu Arabia Saudită, la sud, restul teritoriului fiind înconjurat de Golful Persic și Bahrain, potrivit FinancesOnline.

Ca formă de guvernământ, Qatar este monarhie constituțională, șeful statului fiind Emirul Tamim Bin Hamad Al Thani (din 25 iunie 2013), iar șeful guvernului, șeicul Khalid bin Khalifa bin Abdul Aziz Al Thani (din 28 ianuarie 2020).

Vă mai recomandăm să citiți și:

Germania, „considerabil iritată” de modul în care au fost tratate drepturile omului în Qatar și Iran

Vânzarea de alcool, interzisă pe stadioanele de la Cupa Mondială din Qatar

Cum se vor putea dezmetici fanii beți și mahmuri la Cupa Mondială din Qatar?

Top 10 cei mai bogați sportivi în 2022

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase