Home » Cultură » Ray Charles: „Nu mi-am dorit niciodată să fiu celebru. Am vrut doar să fiu extraordinar”

Ray Charles: „Nu mi-am dorit niciodată să fiu celebru. Am vrut doar să fiu extraordinar”

Publicat: 12.09.2023

Ray Charles (23 septembrie 1930, Georgia, SUA – 10 iunie 2004, Beverly Hills, California, SUA), a fost unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați muzicieni americani, un pionier în materie de muzică soul în anii ’50 prin fuzionarea muzicii rhythm and blues, gospel și blues.

A contribuit, de asemenea, la integrarea stilurilor country, rhythm and blues și pop în anii ’60 și a fost unul dintre primii muzicieni afro-americani căruia i-a fost acordat control artistic de către o companie de înregistrări cunoscută (casa de discuri ABC).

M-am născut cu muzica în mine. Muzica a fost parte din mine. Ca și coastele mele, rinichii, ficatul, inima. Ca și sângele meu. O forță care era deja în mine când am ajuns pe scenă. A fost o necesitate pentru mine – ca și mâncarea sau apa”. (Ray Charles)

„Vreau doar să-mi las amprenta, să las ceva bun în urmă”

Ce emoții și ce trăiri a transmis prin vocea sa și prin felul pasional în care cânta la pian. În fața pianului, acest artist nevăzător, emana o fericire de nedescris. Sorta l-a lăsat fără vedere, dar tot soarta i-a dat talentul unic ce i-a adus, mai apoi, un succes internațional răsunător.

Muzica există de mult timp și va exista mult timp după ce Ray Charles va fi mort. Vreau doar să-mi las amprenta, să las ceva bun în urmă, din punct de vedere muzical. Dacă este un disc mare, asta e cireașa de pe tort, dar muzica este felul principal. (Ray Charles)

Frank Sinatara l-a numit „singurul geniu adevărat din show business”

Frank Sinatara l-a numit pe Ray Charles „singurul geniu adevărat din show business”. Charles a fost primul artist care a combinat atât rhythm and blues-ul cât și gospel-ul. În 1986 a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, făcând parte din prima promoție de 10 membri ai instituției, printre alții, alături de Elvis Presley, Chuck Berry, James Brown și Jerry Lee Lewis. În 1987 a fost recompensat cu premiul Grammy pentru întreaga carieră, revista Rolling Stone l-a votat drept al 10-lea cel mai mare artist rock ‘n’ roll din toate timpurile, iar în 2008, în urma unui sondaj realizat de aceeași revistă, Charles a fost clasat pe locul al doilea în topul celor mai mari cântăreți ai erei rock. Lui Ray Charles i-a fost acordată, printr-un proiect de lege special, Medalia de Aur a Congresului. A avut trei hituri pop nr. 1  – „Georgia on My Mind” (1960), „Hit the Road Jack” (1961) și „I Can’t Stop Loving You” (1962). În 1998 i-a fost acordat un premiu special al Academiei Regale Suedeze de Muzică. De asemenea, a primit un doctorat onorific în științe umaniste din partea Universității Wilberforce, o universitate privată din Wilberforce, Ohio.

Ray Charles a fost introdus în Georgia Music Hall of Fame în 1979, în Blues Hall of Fame în 1982, iar în 1981 a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Unul dintre puținii interpreți de culoare cu un cântec pe locul 1 în topurile country Billboard

În 1993, a fost distins cu Medalia Națională Americană a Artelor de către National Endowment of the Arts din Washington D.C.

Ray Charles a fost unul dintre puținii interpreți de culoare care au avut un cântec pe locul 1 în topurile country ale revistei Billboard. Este vorba despre duetul cu Willie Nelson din 1985, „Seven Spanish Angels”.

În 2004, ultima sa înregistrare, „Sorry Seems to Be the Hardest Word”, în duet cu bunul lui prieten Elton John, a fost nominalizată la premiile Grammy.

Ray Charles a cântat la prima învestitură a lui Bill Clinton

A devenit marele câștigător la cea de-a 47-a ediție a Premiilor Grammy de la Los Angeles, primind opt premii Grammy pentru ultimul său album, „Genius Loves Company” (care a câștigat la categoria albumul anului), și pentru piesa „Here We Go Again”, cu Norah Jones (care a câștigat premiul pentru înregistrarea anului).

Ray Charles a cântat la cea de-a doua învestitură a lui Ronald Reagan, în 1985 și, de asemenea, la prima învestitură a lui Bill Clinton, în 1993.

Cel mai cunoscut hit al său în America a fost hitul pop „I Can’t Stop Loving You” din 1962, care a ocupat timp de cinci săptămâni locul 1 în topul Billboard Hot 100.

A rămas orfan de mamă la 16 ani

Ray Charles Robinson s-a născut la 23 septembrie 1930, în Albany, Georgia, într-o familie destrămată. La scurt timp după nașterea sa, tatăl artistului și-a abandonat familia, iar fratele său mai mic, George Robinson, s-a înecat accidental în cadă. La vârsta de cinci ani a prezentat un glaucom care, doi ani mai târziu, avea să-i cauzeze pierderea totală a vederii. Cu toate acestea, Ray Charles nu a fost împiedicat în pasiunea sa pentru muzică. A cântat într-un cor baptist și a studiat muzica la Școala de stat pentru copii surzi și nevăzători din Florida, unde și-a demonstrat și talentul de a cânta la diverse instrumente printre care la pian, clarinet și saxofon.

La vârsta de 16 ani, atunci când a rămas orfan de mamă, s-a alăturat unei trupe country numită „The Florida Playboys”. În 1948, s-a mutat în Seattle, împreună cu chitaristul sudist Gossady McGee, alături de care a format „McSon Trio” (din formație au mai făcut parte Milton S. Garret și Ralph Hamilton).  După ce s-a despărțit de McSon Trio, Ray Charles a semnat un contract cu casa de discuri Swing Time Records din Los Angeles, devenind pianistul marelui rhythm and blues Lowell Fulson și al trupei sale, pentru ca mai apoi să fie cooptat de Atlantic Records.

Primul hit R&B a fost „Confession Blues”

Primul hit R&B al lui Ray Charles a fost „Confession Blues”, lansat în 1949. Versatilitatea sa uimitoare și interpretarea brută, plină de suflet, scrie IMDb.com, au prins rapid la public și au ajutat la dezvoltarea faimei casei de discuri Atlantic Records. Hituri precum „Mess Around”, „Things I Used to Do”, „A Fool for You”, „I’ve Got a Woman”, „Drown in My Own Tears” și, mai ales, „What’d I Say”, au determinat ca stilurile gospel-ul și R&B-ul să ajungă la un public cât mai larg.

În anii 1960, Ray Charles a intrat în arena muzicii country – lucru nemaiîntâlnit pentru un cântăreț de culoare – realizând interpretări de suflet pe melodiile lui Hank Williams și Eddy Arnold, în același ani renunțând la contractul pe care îl avea cu Atlantic și semnând cu ABC-Paramount, sub umbrela căreia a lansat hituri precum „I Can’t Stop Loving You”, „Hit the Road Jack”, „Busted” și „Georgia On My Mind”.

Un stil muzical unic

Stilul muzical unic al lui Ray Charles a îmbinat perfect elemente de jazz, blues, gospel și R&B, creând un sunet care îi era propriu, fuziune ce a pus bazele a ceea ce avea să fie cunoscut mai târziu sub numele de soul music. Charles s-a inspirat de la artiști precum Nat King Cole, Louis Jordan și Charles Brown, dar a adăugat întotdeauna un element personal și autentic la fiecare cântec pe care l-a interpretat.

Dincolo de realizările sale muzicale, Ray Charles a jucat un rol vital în mișcarea pentru drepturile civile din anii 1960. În calitate de artist afro-american, Charles s-a confruntat cu discriminarea rasială și segregarea în timpul carierei sale. Artistul nu a ezitat să ia atitudine, refuzând să cânte în localuri segregate, devenind unul dintre primii muzicieni afro-americani care au integrat publicul. Acțiunile sale au reprezentat o declarație puternică și au ajutat la deschiderea drumului pentru egalitatea rasială în industria muzicală.

Ray Charles a avut 12 copii

Ray Charles a fost căsătorit de două ori și a avut, în timpul mariajelor sale, dar și în afara lor, 12 copii. Prima soție a lui a fost Eileen Williams Robinson (căsătoriți din 1951 și până în 1952), iar cea de-a doua Della Beatrice Howard Robinson (căsătoriți din 1955 și până în 1977).

Ray Charles s-a confruntat și cu probleme cauzate de droguri, la mijlocul anilor 1960 fiind arestat pentru posesie de heroină și marijuana.

La câteva luni după moartea sa, a fost lansat filmul biografic Ray

Ray Charles a murit din cauza unei boli de ficat la 10 iunie 2004. În acea perioadă, muzicianul lucra la un proiect de înregistrare cu duete alături de artiști precum Willie Nelson, Bonnie Raitt, B.B. King, Elton John și Norah Jones, colaborare care a fost reunită sub numele „Genius Loves Company” câștigătoare, postum, a opt premii Grammy acordate inclusiv pentru „Albumul anului” și „Discul anului”.

La câteva luni după moartea sa, a fost lansat filmul biografic Ray (2004), un lungmetraj în regia lui Taylor Hackford, film aclamat de critici în care joacă Jamie Foxx, laureat cu Oscarul pentru cel mai bun actor într-un rol principal. Pelicula a mai obținut un Oscar pentru cea mai bună realizare în mixajul sunetului.

Surse:

https://rateyourmusic.com/artist/the-mcson-trio

https://www.imdb.com/name/nm0153124/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.britannica.com/biography/Ray-Charles

https://www.imdb.com/title/tt0350258/awards/?ref_=tt_awd

Vă mai recomandăm să citiți și:

Jimi Hendrix, artistul care a schimbat sunetul muzicii. „Muzica este religia mea. Ceea ce am de spus, spun cu chitara mea”

Muzica lui Mozart poate fi un analgezic pentru bebeluși

Freddie Mercury, unul dintre cei care au schimbat cursul muzicii. „Sunt homosexual la fel ca o narcisă, dragă”

Frank Zappa, unul dintre cei mai cool, imprevizibili, excentrici, dar subapreciați muzicieni. „Există mai multă prostie decât există hidrogen în Univers”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții mele în care sunt atât de plină încât vreau mai mult”
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții mele în care sunt atât de ...
Cărți scoase de pe rafturile Bibliotecii Naționale a Franței deoarece ar conține arsenic
Cărți scoase de pe rafturile Bibliotecii Naționale a Franței deoarece ar conține arsenic
Amendă uriașă după o ceartă pe social media
Amendă uriașă după o ceartă pe social media
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l va omorî în bătaie
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l va omorî în bătaie
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?