Home » Cultură » Dennis Rodman, americanul preferat al lui Kim Jong-un. Cum s-a împrietenit vedeta baschetului mondial cu liderul suprem nord-coreean?

Dennis Rodman, americanul preferat al lui Kim Jong-un. Cum s-a împrietenit vedeta baschetului mondial cu liderul suprem nord-coreean?

Publicat: 22.11.2023

Fostul jucător profesionist de baschet Dennis Rodman (2.01 m înălțime), cunoscut pentru comportamentul său excentric și uneori scandalos, dar și pentru abilitățile remarcabile de pe teren, s-a născut în Trenton, New Jersey, la 13 mai 1961. A câștigat zeci de milioane de dolari (cel mai profitabil contract l-a avut la Chicago Bulls – 27 de milioane de dolari, salariul pe trei ani), a pierdut averi, a avut relații controversate și a atras în mod deosebit atenția datorită legăturii de prietenie pe care a avut-o cu Kim Jong-un, liderul suprem al Coreei de Nord.

Între 1986 și 2000, Rodman a jucat în NBA pentru mai multe cluburi, printre care Detroit Pistons, San Antonio Spurs, Chicago Bulls, Los Angeles Lakers și Dallas Mavericks, câștigând cinci titluri NBA (două cu Pistons -1989, 1990 și trei cu Bulls – 1996, 1997, 1998).

Faima lui Dennis Rodman l-a transformat într-un tip extravagant și extrem de libertin în acțiunile și înfățișările sale. De-a lungul timpului a abordat tunsori spectaculoase în culori vibrante, și-a pus piercinguri și și-a făcut mai multe tatuaje.

Ce ocupații a avut Dennis Rodman de-a lungul timpului?

Pe lângă baschet, Rodman a cochetat și cu actoria, wrestlingul profesionist, având chiar inițiative diplomatice, unul dintre cele mai intrigante aspecte ale vieții lui Rodman privind acest al treilea aspect fiind prietenia sa improbabilă cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, vizitele lui în Coreea de Nord atrăgând toată atenția mass-media la acea dată și stârnind un val de discuții despre diplomație și relațiile internaționale. De altfel, incursiunea neașteptată a lui Rodman în politica mondială a devenit unul dintre cele mai fascinante, dacă nu cumva ciudate, capitole ale diplomației moderne.

Prima vizită a lui Dennis Rodman în Coreea de Nord a avut loc în 2013, evenimentul devenind unul destul de controversat, având în vedere statutul Coreeei de Nord care la vremea aceea era urmărită îndeaproape din cauza programului de arme nucleare și a încălcării drepturilor omului. Deși Rodnam anunțase că scopul vizitei lui este unul pur legat de „diplomația baschetului”, un rezultat practic firesc al pasiunii și profesiei lui Rodman, prin care încerca să promoveze și să încurajeze respectul reciproc și bunăvoința între Statele Unite și Coreea de Nord, totuși inițiativa sa nu a fost privită cu cei mai buni ochi.

Prietenia cu liderul nord-coreean

În urma acestei vizite, Rodman s-a împrietenit cu Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un fiind el însuși un împătimit al baschetului și un mare fan al lui Dennis Rodman. Însă având în vedere contrastele puternice în ceea ce privește trecutul, educația și modul de viață al celor doi, prietenia dintre ei a fost considerată ca fiind una total neobișnuită.

Cea de-a doua vizită a lui Rodman în Coreea de Nord a avut loc la începutul anului 2014, când a fost acolo împreună cu alte foste vedete NBA pentru un meci demonstrativ de baschet la Phenian, jucat în cinstea dictatorului nord coreean. Kim Jong-un își sărbătorea ziua de naștere, iar evenimentul în care au fost implicate stelele baschetului american, a avut ca scop declarat promovarea schimburilor culturale și a prieteniei între cele două națiuni. În ciuda faptului că NBA s-a distanțat de eforturile și acțiunile diplomatice ale lui Rodman, acesta a rămas ferm în convingerea sa că sportul poate servi ca o punte către diplomație.

Sport și diplomație

Criticii vizitelor lui Rodman în Coreea de Nord au susținut că diplomația lui sportivă a fost doar un spectacol și că interacțiunile lui Rodman cu Kim Jong-un au legitimat regimul opresiv. Cu toate acestea, Rodman a susținut că intențiile sale au fost nobile și că s-a concentrat pe promovarea dialogului și pe spargerea barierelor prin abordarea sa neconvențională.

Reacțiile adverse legate de aceste vizite și de această prietenie au venit din diverse părți, inclusiv din partea guvernului american, a organizațiilor pentru drepturile omului și a publicului larg, mulți acuzându-l pe Rodman că este naiv și ignorant în ceea ce privește realitățile politice din Coreea de Nord, în timp ce alții au spus că este folosit pe post de pion de către regim în scopuri propagandistice.

Cel mai controversat moment al călătoriei diplomatice a lui Rodman a avut loc în timpul unui interviu acordat de CNN din Coreea de Nord, în care baschetbalistul s-a emoționat și i-a luat apărarea lui Kim Jong-un, chiar dacă în țara comunistului nord coreean, la acea dată, erau ținuți în custodie cetățeni americani. Această manifestare a intensificat și mai mult criticile la adresa lui Rodman ceea ce a dus, firesc, la creșterea scepticismului legat de judecata și loialitatea lui.

Efectul lui Dennis Rodman asupra percepției Coreei de Nord

Totuși, chiar dacă abordarea neconvențională a lui Rodman față de diplomație a fost criticată pe scară largă, unii analiști au susținut că vizitele sportivului ar fi putut avea un impact subtil asupra percepției internaționale a Coreei de Nord. Prin interacțiunile sale cu Kim Jong-un, Rodman a umanizat fără să vrea un regim care părea adesea învăluit în secret și ostilitate. În plus, expozițiile pe teme de baschet, meciurile și schimburile culturale pe care le-a organizat ar fi putut avea un efect pozitiv, chiar dacă unul mic, asupra relațiilor interumane dintre Coreea de Nord și Statele Unite.

Provocat la discuții referitoare la acest aspect, scrie descopera.ro, Dennis Rodman spunea că nu știa cine este Kim-Jung un în momentul în care l-a cunoscut și că toate apelurile sale erau urmărite de securitatea nord coreeană.

„Toată lumea aplauda şi eu am crezut că aplauzele sunt pentru mine. Le-am făcut cu mâna, dar cineva mi-a spus că aplauzele sunt pentru el şi a arătat spre Kim Jong-un. L-am întrebat cine este şi mi-a spus că este liderul lor”, a spus Dennis Rodman, pentru HotBoxin, citat de site-ul nostru. „Am văzut armata, am văzut rachetele, am văzut tot”.

Dennis Rodman, care în februarie 2013 fusese găzduit de Jong-un într-una dintre multele sale vile și care fusese întâmpinat fastuos, ca pe un rege, pășind pe un covor roșu rostogolit chiar în fața ușii avionului din care a coborât baschetbalistul, avea să declare mai apoi că viața dictatorului este „ca o petrecere de șapte stele, cu cocktail-uri, jet-ski-uri și insule private”. (…) „Nimeni nu m-a informat cu privire la situația Coreei de Nord”, a declarat Rodman pentru Yahoo Sports. „Am crezut doar că mergem la un meci de baschet și că vom da autografe… Asta a fost tot. Am fost atât de orb, omule”.

Un subiect încă dezbătut

Dacă vizitele sale pot fi considerate un succes din punct de vedere diplomatic rămâne o chestiune care poate fi dezbătută în continuare, dare nu poate fi negat faptul că încercarea îndrăzneață a lui Dennis Rodman de a forja alianțe „delicate” și de a promova pacea prin baschet va rămâne cu siguranță în istorie.

„Ne-am înțeles atât de bine. Practic, comunicarea dintre noi a fost un rezultat al pasiunii comune pentru acest sport”, a declarat Rodman pentru Yahoo Sports. „Nu am știut niciodată nimic despre politică, despre lucrurile legate de armată, rachete, chestii nucleare. Nu am vorbit niciodată cu el despre asta. Am vorbit doar despre sport cu el. Îi plăcea asta”.

Surse:

https://www.descopera.ro/dnews/19128964-marturiile-lui-dennis-rodman-despre-prietenia-cu-kim-jong-un

https://www.descopera.ro/istorie/20185874-kim-jong-un-comandantul-suprem-liderul-partidului-armatei-si-al-poporului

https://sports.yahoo.com/dennis-rodman-speaks-the-inside-story-of-how-he-journeyed-to-north-korea-191339515.html

https://www.washingtonpost.com/news/reliable-source/wp/2018/06/12/a-brief-guide-to-dennis-rodmans-long-weird-history-with-north-korea/

Vă recomandăm să citiți și:

Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală

Charlie Mackesy: „Ce este succesul? Să iubești”. Cum s-au transformat niște discuții pe WhatsApp într-o carte vândută în milioane de exemplare

Actorul Kurt Russell, decent, lipsit de pretenții, un iubit de cursă lungă. „Trebuie să creați o impresie și nu o imagine”

Kate Winslet: „Râgâi, mă pârțâi. Sunt o femeie normală”. La început i s-a spus că poate juca doar roluri de femei plinuțe

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase