Home » Cultură » Lys Assia, prima câștigătoare la Eurovision

Lys Assia, prima câștigătoare la Eurovision

Lys Assia, prima câștigătoare la Eurovision
Lys Assia la Eurovision, 1958. Credit foto: Profimedia/ IMAGO
Publicat: 14.05.2024

Elvețianca Lys Assia a fost prima câștigătoare a Concursului Eurovision, organizat la Lugano, în Elveția, în anul 1956, având să își reprezinte țara în concurs din nou în 1957 și 1958. Lys Assia este singura concurentă elvețiană care a câștigat vreodată concursul Eurovision, întrucât cealaltă câștigătoare din Elveția, Céline Dion, este franco-canadiană.

Născută Rosa Mina Schärer, la 3 martie 1924 în Rupperswil, Aargau, Elveția, Lys Assia și-a început cariera de artistă ca dansatoare înainte de a se dedica cântatului, în 1940.

După ce s-a calificat la preselecția națională, Assia a  reprezentat Elveția la concursul Eurovision pentru prima dată în 1956 și a câștigat cu piesa „Refrain”, pe muzica lui Géo Voumard, compozitor și pianist de jazz elvețian, și versurile scrise de Émile Gardaz, moderator de radio și autor elvețian.

Lys Assia a revenit la concurs în 1957

După succesul din 1956, Lys Assia a revenit la concurs în 1957, fără a avea un rezultat notabil, iar în 1958 cu melodia „Giorgio”, care s-a clasat pe locul 2, cu un loc mai bun decât „Nel blu, dipinto di blu” (Volare), al lui Domenico Modugno (cântăreț și actor italian).

În 2005, cu ocazia sărbătoririi a 50 de ani de la prima ediție a Eurovisionului, Lys Assia a fost invitată de către organizatori să cânte într-un moment special al concursului internațional de muzică. Patru ani mai târziu, în 2009, solista i-a înmânat trofeul Eurovision lui Alexander Rybak atunci când acesta a câștigat cu piesa devenită hit „Fairytale”. În septembrie 2011, Assia și-a înscris melodia „C’était ma vie”, scrisă de Ralph Siegel și Jean Paul Cara, în selecția națională elvețiană pentru concursul Eurovision 2012 de la Baku, Azerbaidjan, unde participase în calitate de invitat de onoare, cântecul clasându-se pe locul opt într-o selecție națională foarte disputată.

De asemenea, În 2012, Assia s-a înscris din nou în selecția națională elvețiană Die grosse Entscheidungs Show pentru a reprezenta Elveția la Malmö la Concursul Eurovision 2013 cu piesa „All In Your Head”, în interpretarea ei și a trupei hip-hop New Jack.

A cântat pentru regina Elisabeta a II-a

În ultimii ani de viață, Assia a participat la mai multe concursuri Eurovision în calitate de invitată, ultima apariție publică fiind în mai 2015, în cadrul celebrării celei de-a 60-a aniversări a concursului Eurovision din Viena, Austria.

Assia a fost căsătorită de două ori, primul ei soț fiind Johann Heinrich Kunz, decedat la doar nouă luni după căsătorie din cauza unor probleme de sănătate, iar cel de-al doilea, omul de afaceri danez Oscar Pedersen.

În timpul carierei sale lungi, Lys Assia a cântat pentru regina Elisabeta a II-a, regele egiptean Faruk și Eva Peron (cunoscută mai ales ca Evita) – politiciană, activistă, actriță și filantroapă argentiniană care a ocupat funcția de Primă Doamnă a Argentinei din iunie 1946 până la moartea sa, în iulie 1952, și soția soția președintelui argentinian Juan Perón.

„Viața este prea scurtă pentru a o irosi cu lucruri neimportante”

Ultima perioadă a vieții, Lys Assia și-a trăit-o pe Goldcoast din Zurich luptându-se cu probleme de sănătate. „Viața este prea scurtă pentru a o irosi cu lucruri neimportante”, declarase ea în cadrul unei conferințe de presă. „(…) Viața mea a fost una foarte fericită. Și, ca sugestie, nu ar trebui să fim niciodată geloși pe fericirea altora”. Lys Assia s-a stins din viață la vârsta de 94 de ani, la 24 martie 2018.

În ceea ce privește Concursul Eurovision, acesta a început ca un experiment tehnic în domeniul televiziunii: transmisia în direct, simultană și transnațională, pe care Europa o urmărește de aproape 70 de ani era, la sfârșitul anilor 1950.

Primul Concurs Eurovision

Primul Concurs Eurovision a avut loc la 24 mai 1956, în Elveția, la Lugano, în cadrul lui participând șapte țări: Olanda, Elveția, Belgia, Germania, Franța, Luxemburg și Italia. Austria și Danemarca, care își exprimaseră de asemenea dorința de a participa, au ratat termenul limită, iar Regatul Unit și-a trimis scuzele, deoarece era ocupat cu propria competiție din acel an. Concursul Eurovision 1956 de la Lugano a fost găzduit în limba italiană.

„În acele prime concursuri, concurenților li s-a părut normal că ar trebui să înscrie cântece interpretate în limba lor maternă dar, pe măsură ce evenimentul s-a extins și a crescut în popularitate, compozitorii au început să presupună că versurile scrise în limbi universale, au mai multe șanse în fața juriilor”. (eurovision.tv)

În mai 2024, a avut loc cea de-a 68-a ediție a Concursului Eurovision, câștigător fiind tot un concurent elvețian – Nemo (n.3 august 1999), rapper și interpret la vioară, pian și tobe, performanța lui stârnind extrem de multe controverse și discuții în mediul online și presa internațională.

Surse:

https://eurovision.tv/event/lugano-1956

https://www.last.fm/music/Lys+Assia/+wiki

https://eurovision.tv/story/lys-assia-dies-aged-94

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din istorie

Bob Marley, legendă reggae, activist și supraviețuitor al unei tentative de asasinat. „Un lucru bun la muzică este că atunci când te lovește, nu simți nicio durere”

Willie Nelson, „băiatul rău” al muzicii country. „Dacă vrei cu adevărat să te înțelegi cu cineva, lasă-l să fie el însuși”

Jimi Hendrix, artistul care a schimbat sunetul muzicii. „Muzica este religia mea. Ceea ce am de spus, spun cu chitara mea”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase