Home » D:News » În urmă cu 3,4 miliarde de ani, pe Marte se produceau două evenimente devastatoare. Care au fost consecinţele acestora – FOTO+VIDEO

În urmă cu 3,4 miliarde de ani, pe Marte se produceau două evenimente devastatoare. Care au fost consecinţele acestora – FOTO+VIDEO

Publicat: 23.05.2016
Cercetătorii americani au găsit noi ''candidaţi ideali'' pentru a identifica urme ale existenţei unor forme de viaţă.
În urmă cu circa 3,4 miliarde de ani, pe Terra apăreau primele forme de viaţă, în timp ce pe Marte se crede că existau oceane sărate vaste, care, de asemenea, puteau găzdui organisme vii. Dar, conform unui nou studiu, aceste forme de viaţă ar fi dispărut parţial în timpul unor tsunami provocate în urma impactului unor meteoriţi. 
 
O echipă de cercetători americani a folosit tehnici imagistice avansate şi simulări numerice pentru a explica modul în care doi meteoriţi ar fi provocat în oceanele de pe Marte valuri cu o înălţime de până la 120 de metri. Specialiştii spun că în urma acestor impacturi s-ar fi format ţărmurile înalte descoperite până acum în mai multe regiuni de pe planetă. 
 
 
Structura ţărmurilor oceanelor de pe Marte în urmă cu 3,4 miliarde de ani (Foto:space.com/Alexis Rodriguez)
 
Descoperirile făcute de cercetătorii americani le-ar putea oferi acestora noi indicii referitoare la posibilitatea ca pe Marte să fi existat sau încă să existe organisme vii. ,,Pentru mai mult de un sfert de secol, eşecul de a identifica linia de coastă a fostelor oceane de pe Marte a fost considerată ca fiind incompatibilă cu ipoteza conform căreia un vast ocean a existat pe Marte în urmă cu aproximativ 3,4 de miliarde de ani. Descoperirea noastră oferă o soluţie simplă la această problemă: sedimentele formate în urma tsunami-urilor sunt cele care au conturat malurile oceanelor existente în trecut pe planeta roşie”, susţine Alexis Rodriguez, specialist al Planetary Science Institute din Tucson, SUA. 
 
 
Zonele indicate sunt cele care au suferit schimbări în urma celor două tsunami-uri (Foto:space.com/Alexis Rodriguez)
 
Se presupune că ţărmurile oceanelor au fost formate din sedimentele rezultate în timpul activităţii celor două tsunami-uri care ar fi avut loc în urmă cu câteva miliarde de ani pe Marte. ,,Acum aproximativ 3,4 miliarde de ani, impactul unui meteorit a declanşat primul val de tsunami. În urma acestuia s-au format canale în care apa rezultată era transportată înapoi în oceane”, a declarat unul dintre coordonatorii studiului, dr. Alberto Fairen. 
 
 
Depozitele de gheaţă formate în urma celui de-al doilea tsunami (Foto:sciencenews.org)
 
În perioada dintre cele două tipuri de impact, temperatura de pe Marte a scăzut foarte mult, ceea ce a dus la îngheţarea apei din oceane. Climatul semnificativ mai rece a făcut ca apele oceanelor să se retragă, astfel că în urma acestui fenomen s-au format ţărmuri secundare. 
 

 
Sursa:dailymail.co.uk
 
În urma celui de-al doilea tsunami s-au format bucăţi de gheaţă, care sugerează că apele oceanelor aveau un conţinut de sare extrem de ridicat. Specialiştii americani spun că aceste structuri ar fi ,,candidaţii ideali” pentru a identifica urme ale existenţei unor forme de viaţă. ,,În etapele viitoare ale cercetărilor noastre, sperăm să putem afla care sunt zonele în care se află aceste structuri pentru a le putea investiga cu ajutorul unor roboţi sau al unor astronauţi”, a adăugat, în final, Alexis Rodriguez. 
 
Sursa: Mail Online
 
Vă mai recomandăm şi: Oceanul de pe Marte
 
                                             Cum arata planeta Marte in urma cu 3,5 miliarde de ani (FOTO)
 
                                             NASA intocmeste harta planetei Marte cu ajutorul copiilor

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase