Home » D:News » Concluzie alarmantă: ambalajele alimentare sunt mult mai periculoase decât s-a crezut. Pot duce la apariţia unor boli grave

Concluzie alarmantă: ambalajele alimentare sunt mult mai periculoase decât s-a crezut. Pot duce la apariţia unor boli grave

Concluzie alarmantă: ambalajele alimentare sunt mult mai periculoase decât s-a crezut. Pot duce la apariţia unor boli grave
Publicat: 05.02.2017
Chimicalele pe bază de fluor care există în ambalajele unor alimente sunt mai periculoase decât s-a crezut până acum. În afară de toxicitatea şi asocierea cu diverse boli mortale precum cancerul, aceste substanţe persistă o lungă perioadă de timp.

Un nou studiu publicat în Environmental Science & Technology a avut în vedere analizarea grupului compuşilor din fluor (PFC) din care sunt făcute ambalajele unor alimente, relatează Science Daily.

Cercetătorii au testat mai mult de 400 de mostre de ambalaj alimentar şi au găsit un număr de compuşi chimici pe bază de fluor care sunt cunoscuţi pentru capacitatea de a contamina mâncarea şi de a fi ingeraţi şi acumulaţi în corp.

Graham Peaslee, un profesor la fizică nucleară experimentală de la Universitatea Notre Dame, care a aprticipat la acest studiu, a menţionat că „[PFC] este un chimical foarte persistent. […] Ajunge în sânge, rămâne şi se acumulează acolo. Există boli care sunt corelate cu el, deci nu vrem acest grup de chimicale aici [în ambalaje]”.

Echipa a folosit o tehnică nouă bazată pe spectroscopie cu radiaţii gama care detectează substanţe precum fluorul. Accesibilitatea (şi ca preţ) acestei tehnici a dus la un studiu amănunţit, iar pe viitor există posibilitatea să fie o tehnică des întâlnită în a detecta chimicalele din mostre solide.

Acest grup de substanţe a fost asociat în trecut cu boli precum cancerul la rinichi şi la testicule, boli ale glandei tiroide, greutatea scăzută a nou-născuţilor şi disfuncţii ale sistemului imunitar la copii.

Peaslee mai adaugă şi faptul că „aceste chimicale nu sunt biodegradabile. Nu se dezintegrează în mod natural. Persistă în mediu pentru o lungă perioadă de timp”.

Au fost adunate mostre de la 27 de restaurante de tip fast-food, inclusiv McDonald’s, Burger King, Chipotle, Starbucks ş.a din mai multe zone din Statele Unite. Aceste ambalaje nu au inclus şi containerele de carton de la mâncarea chinezească sau cutiile de pizza.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că lanţurile de restaurante nu erau conştiente de componenţa ambalajelor, fiind ca un apel de trezire pentru aceste companii sau, cel puţin, aşa se speră.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cele trei chimicale care transformă carnea într-o otravă cancerigenă

Pericolul din cele mai folosite produse. Care sunt chimicalele care pot creşte riscul de cancer la sân

Trei mituri despre chimicalele pe care le mănânci, le respiri şi le bei

Loţiunile de protecţie solară dăunează mediului înconjurător. Ce au descoperit specialiştii în mostrele de apă din mare?

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Marte are o influență surprinzătoare asupra climei Pământului
Marte are o influență surprinzătoare asupra climei Pământului
Atmosfera Pământului ar putea ajuta la susținerea vieții pe Lună
Atmosfera Pământului ar putea ajuta la susținerea vieții pe Lună
O nouă cercetare a descoperit unul dintre cele mai vechi ritualuri ale mayașilor
O nouă cercetare a descoperit unul dintre cele mai vechi ritualuri ale mayașilor
O planetă cu orbită ciudată i-a lăsat fără cuvinte pe astronomi
O planetă cu orbită ciudată i-a lăsat fără cuvinte pe astronomi
Obiceiul care face diferența pentru sănătate. Este mai important decât dieta și sportul!
Obiceiul care face diferența pentru sănătate. Este mai important decât dieta și sportul!
Nostradamus, unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei. A fost profet sau şarlatan?
Nostradamus, unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei. A fost profet sau şarlatan?
Microbiomul intestinal, puternic afectat de alimente și poluare. Cercetătorii au fost „surprinși”
Microbiomul intestinal, puternic afectat de alimente și poluare. Cercetătorii au fost „surprinși”
Care este principala diferență dintre super-gripă și răceală?
Care este principala diferență dintre super-gripă și răceală?
Arheologii au găsit o frescă cu Iisus reprezentat ca „Păstorul cel bun”
Arheologii au găsit o frescă cu Iisus reprezentat ca „Păstorul cel bun”
O predicție făcută de Albert Einstein în urmă cu un secol tocmai a fost confirmată
O predicție făcută de Albert Einstein în urmă cu un secol tocmai a fost confirmată
Ar putea fi „Steaua din Betleem” o planetă? Un vizitator strălucitor ne oferă un indiciu
Ar putea fi „Steaua din Betleem” o planetă? Un vizitator strălucitor ne oferă un indiciu
Everest, Chimborazo, Mauna Kea: care este cu adevărat cel mai înalt munte din lume?
Everest, Chimborazo, Mauna Kea: care este cu adevărat cel mai înalt munte din lume?
Când au aprins oamenii primul foc din istorie?
Când au aprins oamenii primul foc din istorie?
De ce uneori te trezești cu câteva minute înainte de alarma de dimineață?
De ce uneori te trezești cu câteva minute înainte de alarma de dimineață?
Un tratament similar cu Ozempic ar putea ajuta în curând pisicile grăsuțe
Un tratament similar cu Ozempic ar putea ajuta în curând pisicile grăsuțe
O substanță din ciocolata neagră ar putea încetini îmbătrânirea
O substanță din ciocolata neagră ar putea încetini îmbătrânirea
Oamenii de știință au descoperit două gene care ar putea opri răspândirea cancerului
Oamenii de știință au descoperit două gene care ar putea opri răspândirea cancerului
Lepra, între istorie și știință: ce înseamnă cu adevărat această boală și cât de mare este riscul astăzi
Lepra, între istorie și știință: ce înseamnă cu adevărat această boală și cât de mare este riscul astăzi