Home » D:News » Un contraceptiv obişnuit duce la reducerea ”considerabilă” a riscului de apariţie a cancerului cervical

Un contraceptiv obişnuit duce la reducerea ”considerabilă” a riscului de apariţie a cancerului cervical

Publicat: 11.11.2017
Una dintre cele mai eficiente şi mai de durată forme de contracepţie feminină ar putea oferi beneficii neaşteptate femeilor care o utilizează.

Noile analize realizate asupra unui dispozitiv intrauterin sugerează că femeile care utilizează acest contraceptiv au un risc mult mai scăzut de dezvoltare a cancerului cervical, dispozitivul reducând  dezvoltarea cancerului cu aproximativ o treime, relatează Science Alert.

” Tiparul descoperit este uimitor. Posibilitatea ca o femeie să poate controla riscul apariţiei cancerului în timp ce se protejează de o sarcină nedorită ar putea avea un impact important,” a declarat Victoria Cortessis, din cadrul Universităţii din Carolina de Sud. 

Cortessis şi echipa sa au verificat datele de la 16 studii în care au fost monitorizate 12.000 de femei. Au fost identificate atât utilizatoare ale dispozitivului IUD, cât şi cele care aveau cancer cervical, care este a patra cea mai comună formă de cancer la femei. 

Aceştia au descoperit că dintre femeile implicate în studiu, cele care utilizau IUD şi-au redus riscul apariţiei cancerului cu 36% faţă de cele care nu utilizau contraceptivul. 

Până în prezent, specialiştii nu ştiu ce mecanism stă la baza acestui efect, iar studii viitoare vor fi necesare pentru descoperirea modului în care acţionează contraceptivul. Una dintre ipoteze sugerează că prin amplasarea IUD se produce un răspuns al sistemului imunitar în cervix, fapt ce duce la protecţia acestuia de orice infecţie cu HPV, virusul care provoacă peste 70% dintre cazurile de cancer cervical. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase