Home » D:News » Cum a anticipat o pictură de acum mai bine de 100 de ani noile metode de comunicare din 2020

Cum a anticipat o pictură de acum mai bine de 100 de ani noile metode de comunicare din 2020

Cum a anticipat o pictură de acum mai bine de 100 de ani noile metode de comunicare din 2020
Sursa foto: Internet Archive
Publicat: 31.05.2020

Oamenii care trăiesc în anul 2020 au o mulțime de opțiuni pentru comunicare prin video chat, precum Skype, FaceTime, Facebook, Whatsapp, dar și probabil cea mai populară aplicație video a erei de pademie, Zoom. Totuși, niciuna dintre acestea nu arată nici pe departe la fel de cool ca idea publicată într-o revistă de tehnologie în 1918. În acel timp, radiodifuziunea era în stadiile incipiente și primele emisiuni televizate aveau să apară peste zeci de ani.

GALERIE FOTO

Dispozivitul numit „the Television and Telephot” a fost imaginat de Hugo Gernsback, un autor de SF și editor de reviste. Gernsback deținea revista Electrical Experimenter, publicație plină cu idei bizare și futuriste. Totuși, această idee din ediția din luna mai a anului 1918 era cu totul deosebită.

În 1918, radioul era încă o tehnologie de tip punct-la-punct. Abia în 1920 au primit licență primele stații de radio din SUA, în orașe precum Detroit și Pittsburgh. Tehnologia TV era încă un vis chiar și pentru cei mai pricepuți oameni de știință în 1918. Totuși, asta nu l-a oprit pe Gernsback să-și imagineze asemenea dispozitive complicate care erau în esență un televizor mecanic bidirecțional, și nu unul electronic.

Cum a anticipat o revistă de acum mai bine de 100 de ani metodele de comunicare din 2020

Articolul din revista de tehnologie conținea o explicație elaborată a sistemului de iluminat necesar pentru o astfel de tehnologie futuristă. Pare aproape caraghios modul în care dispozitivul este explicat, dar trebuie reținut faptul că prima demonstrație cu succes a unui televizor avea să aibă loc peste aproape 10 ani. Nimic din ceea ce Gernsback explica, în afară de telefon, nu fusese inventat încă în 1918.

Ilustrația de mai jos arată cum o sursă luminoasă este proiectată pe fața vorbitorului dintr-un loc marcat R, care mai apoi este reflectată înapoi pe lentile, marcate L. Microfonul (numit „emițător sensibil”) apoi preia discursul în H, care este ținut în cadrul identificat drept F.

Sursa foto: Internet Archive

John Logie Baird, un inventator scoțian, a oferit prima demonstrație publică a unui sistem TV mecanic în ianuarie 1926. Televizorul electronic avea să fie demonstrat abia în 1934. Chiar și atunci a fost nevoie de zeci de ani pentru ca tehnologia TV să devină convențională.

Doar 2% din locuințele din SUA aveau un televizor în 1949. Majoritatea americanilor nu au avut un televizor până în 1954. O astfel de creștere în doar cinci ani a fost incredibilă, dar a avut loc doar datorită anilor de promisiuni din partea celor ca Gernsback, scrie Gizmodo.

Articolul mai include și o ilustrație care arată cum ar putea funcționa televiziunea mecanică, chiar dacă acest termen nu este folosit. După cum poate fi văzut și în poze, totul este încă la nivel „teoretic” în 1918.

În zilele noastre, aplicația Zoom este folosită pentru o mare parte din apelurile video. Aplicația a avut 200 de milioane de utilizatori zilnici în martie. Asta a coincis cu unele state americane intrând în carantină din cauza pandemiei de COVID-19. Prin comparație, Zoom avea doar 10 milioane de utilizatori zilnici în decembrie 2019, potrivit CNBC.

Gernsback, o legendă a științifico-fantasticului, a scris mereu cu încredere că el prezenta ceva ce într-o bună zi avea să devină realitate. Partea amuzantă este că Gernsback avea de multe ori dreptate, fie ea parțială.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Top 10 cele mai bune filme SF din ultimul deceniu care te fac să gândeşti profund

10 idei din filmele şi serialele SF care au devenit realitate

Top 10 invenţii care au schimbat lumea. Una dintre ele aparţine unui român

10 invenţii din timpul dinastiei Han care au schimbat lumea

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase