Home » D:News » Cum se pot proteja investitorii de scăderea Bitcoin

Cum se pot proteja investitorii de scăderea Bitcoin

Cum se pot proteja investitorii de scăderea Bitcoin
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 27.01.2021

Într-un context de volatilitate foarte ridicată a prețului Bitcoin, investitorii se pot proteja în fața unor fluctuații mari de preț care ar putea conduce la pierderi financiare semnificative, cea mai eficientă metodă de protejare a portofoliului fiind hedgingul, arată o analiză a XTB România.

Criptomoneda a ajuns să coste într-un an cât un apartament (de la un minim de 4.000 dolari în martie 2020 la un maxim de 42.000 dolari în ianuarie 2021, deci o creștere de peste 10 ori), urmând ca apoi, în doar câteva zile, să scadă cu aproape 30%, înapoi spre 30.000 dolari. Cea mai eficientă metodă de protejare a portofoliului este hedgingul, care îi ajută pe investitori să își “înghețe” temporar tranzacțiile deja existente pentru a se feri de fluctuațiile nedorite ale pieței.

Regula nr. 1 a legendarului investitor Warren Buffett este „nu pierde niciodată bani”, iar regula nr. 2 spune „nu uita niciodată de regula nr. 1”. Investitorii pe termen lung, de succes, știu că protejarea capitalului lor reprezintă un aspect mult mai important decât înmulțirea acestuia. De aceea, o modalitate foarte bună de a limita riscul de pierdere este reprezentată de operațiunile de hedging, strategie de investiții care vizează limitarea impactului negativ al schimbării prețurilor, de exemplu, la Bitcoin sau acțiuni, prin deschiderea unei poziții opuse, de vânzare în lipsă, pe instrumente derivate. Spre deosebire de majoritatea tehnicilor de investiții, hedging-ul nu presupune obținerea de profit, ci limitarea pierderilor. Poate părea complicat, dar, în realitate, această tehnică este foarte populară printre investitori, fiind ușor de implementat”, explică Irina Cristescu, General Manager XTB România.

Ce poate face un investitor pentru a nu pierde cu bitcoin

Dacă un investitor deține în portofoliu bitcoin achiziționat la un preț în scădere și dorește să se protejeze până trece trendul descendent, atunci, poate apela la mecanismul de Short Selling și poate vinde în lipsă, prin intermediul unui CFD o cantitate egală cu cea deținută. Astfel, ajunge să dețină simultan atât o poziție de cumpărare, cât și o poziție de vânzare pentru aceeași acțiune, înghețând rezultatul acesteia. Indiferent în ce direcție se va mișca prețul, cât pierde pe una câștigă pe cealaltă și invers. Deci, practic, fluctuațiile pieței nu mai afectează rezultatul portofoliului pe perioada în care cele două poziții opuse sunt deschise simultan.

Există, așadar, situații în care CFD-urile pot reprezenta o categorie de instrumente financiare utilă pentru a reduce riscul într-o situație de piață incertă. Instrumentele de tip CFD dețin un avantaj față de alte instrumente derivate, deoarece sunt mai accesibile și oferă un grad mai mare de flexibilitate în ceea ce privește dimensiunea poziției.

Mai mult, un alt avantaj al CFD-urilor îl reprezintă numărul instrumentelor suport. O astfel de varietate le permite investitorilor să realizeze operațiuni de hedging nu doar în cazul investițiilor în criptomonede sau acțiuni, ci și în cazul unor portofolii mai complexe.

Principiile de management al riscului

XTB recomandă investitorilor principiile de management al riscului: să nu ia decizii de tranzacționare nedocumentate sau aleatoare, să gestioneze cu precauție expunerile, să nu blocheze sume mari în tranzacții, să lase în portofoliu loc pentru mișcările piețelor, să nu investească decât sume de care se pot dispensa și să analizeze foarte bine riscurile pe care doresc să și le asume întrucât, la fel cum oportunitățile de câștig sunt foarte mari, și riscurile de pierdere parțială sau totală a investiției inițiale sunt proporționale, să aplice cu rigurozitate regulile de management al riscului și limitare a pierderii: să urmărească nivelurile de suport, rezistență, să seteze ordine Stop Loss și Take Profit, să disperseze riscul portofoliului între mai multe tipuri de instrumente financiare (instrumente cu deținere, fără deținere, acțiuni, etf-uri, cfd-uri, criptomonede), active și industrii diferite (mărfuri, perechi valutare, indici, acțiuni), zone geografice, orizont temporal (investiții pe termen scurt/lung), etc, să nu ezite să apeleze la strategii de protejare a portofoliului, precum cea de hedging exemplificată mai sus și să stea deoparte până trece perioada critică și să adopte mai degrabă statutul de spectator, în cazul în care simt că nu au suficient autocontrol în aplicarea regulilor menționate anterior.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase