Home » D:News » O comoară NASA vândută la licitație. „Imaginile lui Apollo” din primii ani ai zborurilor spațiale umane

O comoară NASA vândută la licitație. „Imaginile lui Apollo” din primii ani ai zborurilor spațiale umane

O comoară NASA vândută la licitație. „Imaginile lui Apollo” din primii ani ai zborurilor spațiale umane
Credit foto: Unsplash
Publicat: 16.09.2021

Un arhivist privat, cunoscut pentru păstrarea imaginilor rare din primii ani ai zborurilor spațiale umane, vinde acum o comoară NASA, reprezentând unele dintre cele mai importante fotografii realizate vreodată.

J. L. Pickering și-a dedicat ultimii 50 de ani cercetării istoriei explorării spațiului și, în acest proces, a adunat o colecție de peste 150.000 de fotografii. Heritage Auctions, o casă de licitații din Dallas, acceptă oferte pentru câteva sute de imagini ale lui Pickering, în special pentru „Imaginile lui Apollo”, notează Space.

„Imaginile vintage pe care le vând la licitație devin din ce în ce mai greu de găsit de colecționari, dar imaginile în sine nu sunt rare”, a scris Pickering într-un email pentru collectSPACE.com.

Imaginile lui Apollo

Licitația J.L. Pickering Collection, care se încheie pe 24 septembrie, prezintă peste 300 de fotografii și benzi de film din perioada primelor misiuni ale NASA cu oameni trimiși pe Lună. De la vederea Apollo 7 pe orbita Pământului, până la ultimii oameni care mergeau pe Lună în timpul misiunii Apollo 17, casa de licitații se concentrează pe imaginile care au documentat cea mai mare aventură a umanității.

„Suntem foarte încântați că putem să oferim o colecție atât de extinsă cu aceste fotografii iconice. Cele mai recente licitații au arătat că mulți colecționari sunt fascinați de aceste imagini vintage”, a declarat Brad Palmer, director Heritage, într-un comunicat.

Când astronauții Apollo au revenit pe Pământ, rolele cu filmul au fost livrate la Manned Spacecraft Center (astăzi, Johnson Space Center) din Houston. Pelicula cu zborul a fost utilizată pentru a produce un set de negative, iar apoi a fost pusă în depozit, la rece, pentru conservare.

NASA a atribuit fiecărei fotografii un număr de serie, care a fost tipărit, împreună cu fotografia, pe hârtie pe bază de fibră Kodak. Numerele de identificare au fost tipărite cu cerneală roșie.

Prețul tipăriturilor și filmelor pleacă, inițial, de la un dolar. O amprentă de la NASA a astronautului de pe Apollo 11, Buzz Aldrin, stând în picioare pe Lună cu Neil Armstrong  ajunge la peste 1.000 de dolari.

O altă fotografie cu număr roșu, cea a „Răsăritului Pământului”, așa cum a fost văzută de echipajul de pe Apollo 8 pe orbita Lunii, s-a vândut cu peste 600 de dolari.

Arhiva lui Pickering a fost o sursă de imagini pentru CNN și Discovery Channel, curatori de muzee, istorici și chiar astronauți.

Citește și: 

Cum au putut fi făcute de pe Terra aceste imagini extrem de detaliate cu locul de aterizare al misiunii Apollo 15

Apollo 11, ajungerea primului om pe Lună. Cele mai comune mituri despre aselenizare, distruse

Ceauşescu a primit de la Nixon două roci aduse de pe Lună de astronauţii misiunilor Apollo 11 şi 17

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase