Home » D:News » Inspectoratul General al NASA: Retrimiterea astronauților pe Lună nu este posibilă până în 2025

Inspectoratul General al NASA: Retrimiterea astronauților pe Lună nu este posibilă până în 2025

Inspectoratul General al NASA: Retrimiterea astronauților pe Lună nu este posibilă până în 2025
Inspectoratului General al NASA spune că o nouă misiune pe Lună nu va fi posibilă până în 2025/Credit foto: Shutterstock
Publicat: 31.08.2021

Misiunea celor de la NASA de a trimite echipaje de astronauți pe Lună pentru prima oară după 1972, în cadrul programului spațial Artemis, pare a fi intrat în impas. Termenul prevăzut inițial pentru o nouă aselenizare va fi depășit din cauza unor probleme apărute în cazul costumelor spațiale.

Potrivit unui raport al Inspectoratului General (OIG) al agenției, aselenizarea nu va fi posibilă până în 2025. Și asta din pricina faptului că cele cinci costume spațiale de explorare (două costume de calificare, un costum ISS Demo și două costume de zbor) nu vor fi gata la timp.

Potrivit raportului, NASA se confruntă cu „probleme serioase” în producerea costumelor spațiale de explorare extravehiculară (xEMU) în primul rând din cauza unei întârzieri de 20 de luni în producerea și livrarea lor, fapt ce face imposibilă pregătirea pentru zbor, într-un interval de timp rezonabil, a respectivelor echipamente.

Administratorul general al NASA, Bill Nelson, spune că este nevoie de timp pentru ca respectivele costume să fie proiectate, verificate, iar mai apoi testate.

Bill Nelson consideră că principalele motive pentru care au fost înregistrate întârzieri atât de mari în ceea ce privește agenda de lucru a NASA sunt dificultățile tehnice, impactul pandemiei coronavirusului și deficiențele de finanțare.

După ce au cheltuit mai mult de un miliard de dolari pentru dezvoltare și asamblare, oficialii NASA au declarat că cel mai devreme, în aprilie 2025, vor putea fi pregătite pentru zbor costumele cu pricina, potrivit foxnews.com.

„Având în vedere aceste întârzieri, o aterizare pe Lună la sfârșitul anului 2024, așa cum prevedeau inițial planurile NASA nu este fezabilă”, se specifică în raport.

Și misiunea lui Artemis din 2022 va fi decalată

Misiunile încredințate programului Artemis vor fi lansate cu cea mai mare racheta din toate timpurile, Space Launch System (SLS), aflată încă în etapa de constructie. Și în acest din urmă caz sunt înregistrate întârzieri foarte mari.

Astfel că, prima misiune a lui Artemis, în cadrul căreia era programat în 2022, un zbor către Lună fără astronauți la bord, va fi și ea decalată, potrivit mai multor experti.

Citește și:

NASA pregătește misiunea pentru a studia 16 Psyche, asteroidul care valorează un milion de miliarde de dolari

Imaginile istorice de la prima aselenizare au fost refăcute cu ajutorul inteligenței artificiale. Rezultatele arată uimitor

Următoarea aselenizare ar putea fi în pericol din cauza şocurilor electrice

Prima aselenizare din istorie. Ziua în care sovieticii i-au umilit pe americani

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase