Home » D:News » Cât de sănătoase sunt suplimentele proteice și cine trebuie să le consume?

Cât de sănătoase sunt suplimentele proteice și cine trebuie să le consume?

Cât de sănătoase sunt suplimentele proteice și cine trebuie să le consume?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.05.2023

Multe categorii de oameni consumă suplimente cu pudre proteice, în special persoanele de vârsta a treia sau cei care vor să își crească masa musculară. Cercetătorii au vrut să afle dacă pot sau nu afecta sănătatea organismului.

Astfel de suplimente proteice sunt consumate fie sub formă de băuturi, fie sub forma unor gustări între mese (sau chiar pot înlocui o masă).

Drept urmare, sunt sute de astfel de produse în magazine – de la batoane de cereale, la pudre sau înghețată – care semnalizează cu litere mari și îngroșate procentul de proteină conținut.

Ce să alegem din abundența de produse proteice

Proteinele sunt, se pare, parte a unei industrii profitabile.

Câți dintre noi au nevoie, totuși, de produsele acestea? Fără îndoială, proteinele sunt esențiale în dietă, deoarece au un rol important în dezvoltarea mușchilor, oaselor, sistemului imunitar, inimii, pielii și creierului.

Alimente precum ouă, lapte, iaurt, pește, linte, carne, soia, nuci și semințe sunt bogate în proteine, iar majoritatea adulților care își permit un regim de viață echilibrat le includ în meniul zilnic.

Specialiștii spun că necesarul zilnic diferă de la o persoană la alta, după mai mulți factori: vârstă, stare de sănătate, greutate, rutina zilnică, potrivit BBC.

Cine ar nevoie, totuși, de suplimente proteice?

Din fericire, au fost efectuate câteva teste care pot oferi câteva informații importante. Cele mai multe dintre acestea arată că pudra proteicăpoate ajuta la creșterea masei musculare (ceea ce multe susțin), dar funcționează doar dacă este realizat și efort fizic, în special cu greutăți. Fără exerciții asupra musculaturii, proteina suplimentară nu are efecte.

Desigur, cei care vor să consume astfel de produse fără antrenament fizic, o pot face, însă trebuie să se asigure că ceea ce mănâncă sau beau nu le dăunează. Oar ingredientele sunt cele care trebuie verificate, mai ales pentru că variază: unele suplimente conțin zahăr, altele arome sau vitamine. Cantitatea mare de zahăr ajunge în sânge care, ulterior, poate aduce kilograme în plus.

Specialiștii recomandă, totuși, să ne asigurăm că alimentația noastră este una echilibrată, înainte de a ne apleca asupra unor astfel de produse.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cu cât au crescut vânzările de vitamine și suplimente în ultimii 10 ani?

Suplimentele alimentare sunt inutile pentru majoritatea oamenilor, spun cercetătorii

Cel puțin 90% dintre suplimentele vândute în farmacii sunt apă de ploaie

Suplimentele de vitamina B6 ar putea reduce anxietatea și depresia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase