Home » Istorie » Arheologii au descoperit un complex de mai multe gropi comune, unde au fost îngropate circa 1.500 de persoane. ”Este cel mai mare din Europa”

Arheologii au descoperit un complex de mai multe gropi comune, unde au fost îngropate circa 1.500 de persoane. ”Este cel mai mare din Europa”

Arheologii au descoperit un complex de mai multe gropi comune, unde au fost îngropate circa 1.500 de persoane. ”Este cel mai mare din Europa”
Publicat: 20.11.2017
Cercetătorii din Cehia au descoperit 30 de gropi comune din perioada Evului Mediu Târziu, care conţin în total 1.500 de cadavre. Acesta este un număr record în Boemia pentru această perioadă.

Conform lui Jan Frolík, cercetător la Institutul de Arheologie al Academiei de Ştiinţe din Cehia, acesta este un record în Europa, scrie Science Alert.

„Cele 30 de morminte, după câte ştiu, reprezintă cel mai mare set din Europa”, a precizat acesta.

Rămăşiţele au fost descoperite în timpul lucrărilor de reparaţie care au avut loc la Osuarul din Sedlec, o capelă din suburbia oraşului Kutna Hora, decorată cu 40.000 – 70.000 de schelete.

Podeaua capelei se află sub nivelul solului, iar atunci când se efectuau săpături în cimitirul din jur pentru a avea acces la partea de jos a clădirii, au fost găsite scheletele în întreaga parte de nord a osuarului şi parţial în est şi în vest.

Se pare că fundaţia capelei, construită în jurul anului 1400, a fost săpată fără să se ştie de existenţa mormintelor de dedesubt. Acestea, care aveau suprafeţe de doi metri pătraţi şi adâncimi de 2,5 – 3 metri, sunt din două perioade distincte din secolul al XIV-lea. Cele mai vechi sunt din 1318, asociate cu foametea care afectat regiunea.

Seria de morminte mai târzii datează din 1348-1350, atunci când Moartea Neagră, epidemia de ciumă care a decimat populaţia Europei, era la apogeu.

Cercetătorii cred că aceste morminte erau nemarcate, deoarece unele dintre scheletele din 1318 erau de asemenea deteriorate de îngropările de la mijlocul secolului.

Acest lucru, alături de faptul că persoanele erau îngropate unele peste altele în aceste gropi mici şi de lipsa bunurilor din morminte (în afară de câteva monede şi catarame din metal) care ar trebui să se găsească la înmormântările creştine, sugerează că oamenii au fost îngropaţi în grabă.

Mai este nevoie de alte studii pentru a afla mai multe despre schelete, dar cercetătorii ştiu deja că aceasta este o descoperire importantă. Frolík şi echipa sa au început să analizeze rămăşiţele şi intenţionează să-şi publice descoperirile. Având în vedere numărul mare de cadavre, aproximativ 1.500, procesul va dura ceva timp.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Rămăşiţele a trei partizani anticomunişti, omorâţi de forţele de securitate, au fost descoperite într-o groapă comună

O analiză chimică a scos la iveală detalii valoroase despre războinicii care au participat la cea mai veche luptă din Europa

O comoară arheologică egipteană a fost descoperită în Valea Regilor

O nouă campanie arheologică la Periprava, pe locul fostei colonii de muncă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase