Home » Istorie » Un ”megalopolis” mayaş a fost descoperit sub jungla din Guatemala. ”Vom avea nevoie de 100 de ani pentru a înţelege pe deplin informaţiile obţinute”

Un ”megalopolis” mayaş a fost descoperit sub jungla din Guatemala. ”Vom avea nevoie de 100 de ani pentru a înţelege pe deplin informaţiile obţinute”

Un ”megalopolis” mayaş a fost descoperit sub jungla din Guatemala. ”Vom avea nevoie de 100 de ani pentru a înţelege pe deplin informaţiile obţinute”
Publicat: 03.02.2018
Arheologii au identificat ruinele a peste 60.000 de case, palate şi străzi în jungla din nordul Guatemalei. Descoperirea este considerată o ''reuşită'' din cadrul arheologiei mayaşe.

Prin intermediul unei tehnologii revoluţionare cunoscute cu denumirea de LiDAR, cercetătorii au îndepărtat digital arborii din imaginile aeriene ale zonelor nepopulate şi au dezvăluit ruinele unei civilizaţii precolumbiene, mult mai complexă şi interconectată decât credeau majoritatea specialiştilor în civilizaţia mayaşă, informează National Geographic. 

”Imaginile LiDAR sugerează că întreaga regiune era un sistem de aşezări a cărui densitate a populaţiei a fost subestimată,” a declarat Thomas Garrison, arheolog din cadrul Colegiului Ithaca. În cadrul proiectului au fost cartografiaţi 2.100 de kilometri pătraţi din regiunea Peten, Guatelama

Rezultatele sugerează că în zonă se află străzi ce legau centrele urbane de cariere, sisteme complexe de irigaţie şi terase naturale unde se cultiva masiv. 

”Aveam această credinţă că civilizaţii complexe nu pot inflori la tropice, că tropicele sunt locul în care civilizaţiile se duc să moară,” afirmă Marcello Canuto, arheolog din cadrul Universităţii Tulane. ”LiDAR a revoluţionat arheologia precum telescopul spaţial Hubble a revoluţionat cercetarea universului,” a declarat Francisco Estrada-Belli, arheolog din cadrul Universităţii Tulane. ”Vom avea nevoie de 100 de ani pentru a înţelege pe deplin informaţiile obţinute,” adaugă el. 

Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri este cea a zidurilor de apărare şi a fortăreţei. ”Războiul nu a avut loc doar în momentele de dispariţie a civilizaţiei. A fost sistematic şi a durat mulţi ani,” a declarat Garrison.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:  

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase