Home » Istorie » A existat cu adevărat oraşul biblic al regelui David? Arheologii susţin că au descoperit rămăşiţe ce ar putea avea legătură cu domnia lui

A existat cu adevărat oraşul biblic al regelui David? Arheologii susţin că au descoperit rămăşiţe ce ar putea avea legătură cu domnia lui

A existat cu adevărat oraşul biblic al regelui David? Arheologii susţin că au descoperit rămăşiţe ce ar putea avea legătură cu domnia lui
Publicat: 06.05.2018
Un oraş pierdut ce datează din perioada regelui David la care se face referire în Vechiul Testament a fost descoperit în Ierusalim.

Conform unor surse biblice, regele David ar fi fost un strămoş al lui Iisus ce a domnit în jurul anului 1.000 î.Hr. Mail Online notează că ruinele descoperite recent au fost datate ca provenind din secolul X î.Hr. 

Excavările au avut loc în regiunea aflată la est de dealurile Hebron şi au fost conduse de către profesorul Avraham Faust, din cadrul Universităţii Bar-Ilan din Israel. Unii cercetători susţin că ruinele au făcut parte din oraşul Eglon al teritoriului Canaan, ce făcea parte din Tribul lui Iuda pe care David l-a fondat. În prezent, rezultatele datării cu carbon sugerează că probele extrase din podea şi fundaţie fac parte din aceeaşi perioadă istorică asociată domniei lui David. 

Însă unii specialiştii au recomandat ca aceste interpretări să nu fie duse la extrem. Francesca Stavrakopoulou, din cadrul Universităţii din Exeter, a declarat: ”Chiar şi cei ce au realizat excavările au declarat că acestea nu sunt dovezi ale existenţei lui David. Biblia susţine că regatul din Canaan a fost creat de David şi Solomon, nu arheologii.”

Profesorul Faust şi colegii săi au descoperit, de asemenea şi semne ale unei transformări sociale din regiune în perioada secolului X î.Hr. Printre rămăşiţe se numărăr o casă cu patru camere ce era extrem de comună în Israelul antic. Acest lucru ar sugera ifluenţa lui David, susţin specialiştii. ”Până acum 25 de ani nimeni nu avea dubii că David este o persoană istorică. În după această peioadă au început să apară discuţiile despre existenţa lui,” a declarat profesorul Faust. 

”Noua descoperire din Tel ‘Eton sugerează că regatul pe care îl controla era mult mai mare decât credeau specialiştii anterior,” a adăugat el. 

Prima dovadă arheologică a existenţei lui David este reprezentată de inscripţia de pe o piatră din Tel Dan ce datează din ultima parte a secolului IX, începutul secolului VIII î.Hr. Inscripţia nu face referire directă la David, ci la oamenii ce credeau că dinastia era urmaşa lui David, a declarat Stavrakopoulou. 

Însuşi profesorul Faust susţine că asocierea lui David cu descoperirea nu este bazată pe dovezi arheologice, ci pe circumstanţe. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase