Home » Istorie » Descoperiri fascinante în Santorini: noile obiecte ritualice oferă o imagine mai clară a unei ere preistorice din insula grecească

Descoperiri fascinante în Santorini: noile obiecte ritualice oferă o imagine mai clară a unei ere preistorice din insula grecească

Descoperiri fascinante în Santorini: noile obiecte ritualice oferă o imagine mai clară a unei ere preistorice din insula grecească
Publicat: 21.10.2018
Excavarea unei structuri antice din oraşul Akrotiri din Epoca Bronzului de pe Insula Santorini a scos la iveală noi dovezi a activităţii ritualice. Clădirea, cunoscută sub numele de Casa Thrania, era un loc important pe vremea sa, iar acum au fost descoperite noi artefacte care confirmă acest statut.

În 1999, în acest loc a fost dezgropat un ţap din aur într-un vas de lut, alături de mai multe coarne, ceea ce sugerează că ar fi avut un scop ritualic. Arheologii sunt de părere că această casă era un loc public, iar descoperirile recente întăresc această ipoteză, potrivit The History Blog.

Excavarea colţului din nord-vest al spaţiului a scos la iveală în straturi cronologice succesive de la cel mai vechi la cel mai nou un grup de amfore din lut şi altare rectangulare din lut acoperite cu plăci de argilă. După o examinare mai atentă a unuia dintre altare, arheologii au găsit o figurină de femeie realizată din marmură, ce data din era precicladică, plasată diagonal, de-a lungul bazei altarului.

În colţul sud-estic al clădirii, echipa a mai găsit trei altare rectangulare. Cele două mai mici conţineau o masă de lut într-o configuraţie ovală. Cea mai mare conţinea patru vase, două vase precicladice din marmură plasate invers, un vas de marmură plasat normal şi unul realizat din alabastru plasat tot normal.

Locul se găseşte aproape de Xesti 3, o clădire importantă decorată cu multe fresce pe partea sudică a structurii.

Conform arheologilor greci, descoperirile sunt fără îndoială asociate cu percepţiile şi credinţele societăţii antice de pe Santorini, generând întrebări esenţiale cu privire la religia societăţii preistorice.

La acea vreme, în mijlocul mileniului al II-lea î.e.n., comunitatea de pe insulă era o colonie minoică şi, cu excepţia sitului de pe Creta, reprezintă astăzi cea mai bine păstrată aşezare a acestei civilizaţii. A fost distrusă de erupţia vulcanului Thera, reprezentând unul dintre cele mai vechi evenimente cataclismice din istoria omenirii. Această erupţie a ţinut frescele din Xesti 3 intacte, cu culorile vii de atunci şi de asemenea, a păstrat toate vasele de lut şi conţinuturile lor folosite în scopuri ritualice din Casa Thrania.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire importantă în România: un sit arheologic de acum 5.200 de ani

Noi descoperiri arheologice scot la iveală informaţii fascinante despre istoria Oraşului Interzis – FOTO

11 descoperiri arheologice care dovedesc că trecutul încă deţine multe secrete

Descoperire FASCINANTĂ, făcută de un arheolog amator în Scoţia. Sunt câteva sute – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase