Home » Istorie » Scandalul unui colier cu diamante i-a adus moartea Mariei Antoaneta

Scandalul unui colier cu diamante i-a adus moartea Mariei Antoaneta

Scandalul unui colier cu diamante i-a adus moartea Mariei Antoaneta
Publicat: 25.12.2018
Scandalul din spatele Afacerii Colierului Reginei este cel ce a stat la baza execuţiei Mariei Antoaneta, ultima regină a Franţei anterioară Revoluţiei Franceze. Cel mai straniu aspect al acestei poveşti este că regina nu ştia nimic despre această înşelătorie.

Totul la pornit de la o misterioasă „contesă” – Jeanne de Valois-Saint-Rémy – aşa-zisa “Comtesse de la Motte” ce se prezenta drept descendentă a unei foste familii regale franceze, Valois, dar ale cărui legături cu nobilimea erau extrem de ciudate.

MESAJE DE CRĂCIUN 2018. O colecţie de urări, mesaje, felicitări şi sms-uri frumoase pentru un Crăciun Fericit

Conform History, după ce a realizat că venitul soţului său nu îi putea acoperi stilul de viaţă extravagant pe care şi-l dorea, la Motte s-a gândit să intre în favorurile reginei, care auzind de trecut straniu al femeii a refuzat să se întâlnească cu ea.

Aşadar, La Motte a decis să-şi găsească un iubit, pe Rétaux de Villette, soldat ce făcea serviciul militar alături de soţul ei. Din 1783, aceasta devine şi amanta Cardinalului de Rohan. Cardinalul ce fusese ambasadorul Franţei la Viena cu câţiva ani înainte a căzut în dizgraţiile Mariei Antoaneta deoarece răspândea zvonuri false mamei sale Maria Tereza despre ea. Astfel, la Motte şi-a găsit oportunitatea.

Ea a descoperit că bijutierii Charles Auguste Boehmer şi Paul Bassange încercau să vândă un colier extrem de scump ce fusese iniţial realizat pentru Madame du Barry, amanta fostului regel Ludovic XV. Colierul valora aproximativ 2.000.000 de livre (15 milioane de dolari din prezent). La moartea sa, regele nu plătise încă pentru colier. Bijutierii încercaseră să-l vândă actualului rege Ludovic al-XVI-lea, dar regina a refuzat, afirmând că „avem mai multă nevoie de alte 74 de nave decât de un colier”.

Intrigile contesei la Motte

La Motte i-a spus cardinalului că ştie cum să îi obţină, din nou, aprecierea reginei. Femeia l-a încurajat pe Rohan să îi scrie reginei, dar a cerut ca scrisorile să-i fie date mai întâi ei. De fapt, femeia răspundea scrisorilor cardinalului din poziţia reginei, oferind detalii despre dorinţa sa de a avea colierul, dar fiind conştientă de faptul că soţul său, regele, nu era de acord. Aceasta a decis să-i ceară cardinalului, împrumut, banii necesari pentru cumpărarea colierului.

Cardinalul a crezut aceste scrisori şi a fost de acord să-i cumpere reginei colierul. O întâlnire secretă ar fi fost programată în Palatul din Versailles, unde cardinalul avea să se întâlnească cu regina. În realitate, la Motte a trimis o prostituată, pe Nicole le Guay, ce se constumase în regină. Femeia l-a convins pe cardinal şi i-a oferit din nou încrederea sa.

Crezând că are o relaţie bună cu regina, cardinalul a luat legătura cu bijutierii şi a fost de acord să plătească pentru colier. Bijutierilor li s-a cerut ca bijuteria să-i fie dată lui la Motte, ce i-a dat-o soţului său. În cele din urmă, bărbatul a început să-l vândâ pe bucăţi în Londra. Furtul a fost descoperit când cardinalul nu a reuşit să achite întregul colier. Bijutierii s-au plâns reginei ce a dezvăluit că nu ştia nimic despre această aventură.

În cele din urmă, cardinalul, la Motte, prostituata şi contele Cagliostro, unul dintre clienţii cardinalului, au fost arestaţi. Cardinalul a fost acuzat şi exilat către una dintre proprietăţile sale din sudul Franţei. Ceilalţi au fost exilaţi din Franţa la ordinul regelui.

La Motte a fost, însă, închisă pe viaţă în Salpêtrière, o închisoare pentru prostituate faimoasă. Femeia a reuşit să scape după ce s-a deghizat în băiat şi a plecat în Londra, unde în 1789 şi-a publicat memoriile unde a învinovăţit-o pe Maria Antoaneta pentru întregul incident.

Ludovic al-XVI-lea şi Maria Antoaneta, deşi nu au ştiut nimic de furt, au decis să fie judecaţi public pentru a-şi spăla onoarea. Din păcate, acest lucru a avut un efect invers, reputaţia reginei fiind distrusă. Întreaga afacere a discreditat monarhia de Bourbon. Câţiva ani mai târziu, regina a fost ghilotinată, evenimentul fiind considerat moartea unui simbol al corupţiei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Părul Mariei Antoaneta, simbol al transformării unei prinţese austriece în suverana uneia dintre cele mai puternice state din Europa

Ce s-a întâmplat cu copiii reginei exceselor, Maria Antoaneta

Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit de două ori şi a sfârşit la mănăstire

Cum a ajuns REGINA exceselor Maria Antoaneta ”flagelul şi vampirul francezilor”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase