Home » Istorie » Un mormânt comun cu 60 de mumii scoate la iveală un capitol sângeros din istoria Egiptului

Un mormânt comun cu 60 de mumii scoate la iveală un capitol sângeros din istoria Egiptului

Un mormânt comun cu 60 de mumii scoate la iveală un capitol sângeros din istoria Egiptului
Publicat: 08.04.2019
Acum mai bine de 4.000 de ani în Egipt, zeci de oameni care au murit în urma rănilor teribile au fost mumificaţi şi îngropaţi împreună în stâncile de lângă Luxor. Mormintele comune sunt excepţional de rare în Egiptul antic. Astfel, de ce aceste mumii au fost îngropate în acelaşi loc?

Recent, arheologii au vizitat Mormântul Războinicilor din Deir el Bahari, Egipt. Acesta a fost sigilat după descoperirea sa în 1923. După analizarea dovezilor de la mormânt şi de la alte situri din Egipt, a fost întocmită povestea unui capitol sângeros din istoria Egiptului la sfârşitul Vechiului Regat Egiptean, în jurul anului 2150 î.e.n., scrie Live Science.

Salima Ikram, profesor de egiptologie de la American University din Cairo a investigat mumiile, cu cooperarea Ministerului de Antichităţi al Egiptului.

Arheologii ilustrează o imagine a unui război civil între guvernatorii regionali. Una dintre bătălii a dus la moartea a 60 de bărbaţi ale căror corpuri au fost mumificate. Multe dintre ele prezintă urme de traume severe: cranii zdrobite sau găurite, iar urmele de săgeţi se găseau în multe corpuri, sugerând că aceştia au murit în bătălie.

Dovezile din alte părţi sugerează că aceştia au murit într-o perioadă în care Egiptul se confrunta cu probleme grave. Unele indicii se află la situl mormântului faraonului Pepi al-II-lea. Mormântul său din Saqqara este spectaculos, construit în tinereţea sa, când regatul nu se afla în declin. Totuşi, acesta a fost jefuit la scurt timp după moartea faraonului. Un act atât de revoltător ar fi avut loc doar dacă egiptenii începuseră să respingă statutul faraonului, iar autoritatea nu mai avea controlul.

De asemenea, influenţa lui Pepi al II-lea a scăzut spre sfârşitul domniei sale care a durat 90 de ani, iar guvernatorii locali au devenit din ce în ce mai puternici, un indiciu în acest sens îl reprezintă camerele funerare din ce în ce mai mari şi mai luxoase.

Mormântul unui guvernator din Qubbet el Hawa, construit după moartea lui Pepi al-II-lea, conţine inscripţii care ilustrază conflictul dintre facţiunile politice. Totodată, foametea produsă de secetă a accelerat declinul social. O altă inscripţie de pe mormântul acestui guvernator spune că „ţara sudică moare de foame astfel că fiecare om îşi mânca proprii copii” şi „toată ţara a devenit precum o lăcustă înfometată”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire FASCINANTĂ în Egipt, la intrarea într-un mormânt. ”Este unică şi spectaculoasă”

Un mormânt vechi de 4.400 de ani al unui ”inspector divin” cu camere ascunse a fost găsit în Egipt – FOTO

Scheletul unei femei antice ce a murit în timp ce năştea a fost descoperit în Egipt

Marele sarcofag negru de pe vremea lui Alexandru cel Mare, găsit în Egipt, a fost deschis. Descoperirea aduce mai multe întrebări decât răspunsuri

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase