Home » Istorie » O necropolă romană descoperită în Franţa scoate la iveală detalii neştiute despre locuitorii unei colonii

O necropolă romană descoperită în Franţa scoate la iveală detalii neştiute despre locuitorii unei colonii

O necropolă romană descoperită în Franţa scoate la iveală detalii neştiute despre locuitorii unei colonii
Publicat: 30.10.2019
Necropola a fost descoperită în Narbonne, un oraş din Franţa.

Arheologii de la Institutul Naţional de Arheologie Preventivă a Franţei au descoperit o necropolă din perioada romană în apropierea oraşului Narbonne din Occitaine, o regiune din sud-vestul Franţei, notează The History Blog.

Necropola găzduieşte în jur de 1.000 de morminte, conform estimărilor realizate de către arheologi, dintre acestea fiind excavate doar 300. Arheologii au stabilit că necropola se afla în apropierea intersecţiei a două drumuri construite în perioada romană.

Analiza mormintelor care au fost deja excavate de către arheologi a relevat că necropola era împărţită în parcele. De asemenea, a fost observată şi o diviziune a cimitirului în funcţie de statutul social. O observaţie legată de acest sit arheologic pe care oamenii de ştiinţă au făcut-o este că acesta era locul de odihnă al locuitorilor coloniei Narbo Martius, fondată în 183 înaintea erei noastre, dar nu şi al elitelor acestui oraş. Din fineţea lucrărilor artistice ale monumentelor funerare, se poate deduce că colonia s-a bucurat de o perioadă îndelungată de prosperitate.

Majoritatea rămăşiţelor erau plasate în urne funerare, lângă ele fiind descoperite vase din ceramică sau sticlă. Arheologii au descoperit, de asemenea, şi o serie de rămăşiţe organice care au fost arse pentru ofrande. 

Arheologii explică faptul că mormintele se află într-o stare bună datorită aluviunilor pe care râul Aude, din proximitatea necropolei, care erau aduse odată cu inundaţiile. Aceste aluviuni care au venit gradual le-au permis oamenilor de ştiinţă să identifice modul în care riturile funerare şi credinţele religioase au evoluat în zonă de-a lungul timpului.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase