Home » Istorie » Un schelet oferă noi informaţii despre locuitorii preistorici din Peninsula Yucatan

Un schelet oferă noi informaţii despre locuitorii preistorici din Peninsula Yucatan

Un schelet oferă noi informaţii despre locuitorii preistorici din Peninsula Yucatan
Publicat: 11.02.2020
Conform oamenilor de ştiinţă, această femeie ar putea fi una dintre cele mai vechi persoane care a locuit în Peninsula Yucatan.

O echipă de scufundători, condusă de către speologul Jerónimo Avilés în 2016, a descoperit scheletul unei femei care are o vechime de peste 9.900 de ani. Dacă această aproximare este corectă, atunci această femeie din Peninsula Yucatan ar putea fi una dintre cele mai vechi persoane care au locuit pe teritoriul actual al Mexicului, notează Live Science.

Analiza craniului acesteia a arătat că femeia suferise trei leziuni distincte dar şi o serie de deformări, produse cel mai probabil de un patogen înrudit cu sifilisul.

„Se pare că această femeie ar fi avut o viaţă dificilă şi un sfârşit extrem de nefericit al vieţii sale […] Evident, aceasta ipoteză este speculativă, dar având în vedere traumele şi deformările patologice de pe craniul ei; pare un scenariu probabil că ea ar fi putut fi expulzată din grupul ei şi a fost ucisă în peşteră sau a fost lăsată în peşteră pentru a muri acolo”, explică Wolfgang Stinnesbeck, autor al unui studiu despre acest schelet şi profesor de Biostratigrafie şi Paleoecologie al Institutului pentru Ştiinţe ale Pământului al Universităţii Heidelberg din Germania.

Scheletul a fost descoperit în anul 2016 în apropierea sitului Chan Hol 2, în care au fost descoperite o serie de rămăşiţe umane incomplete, unii cercetători fiind de părere că oasele acestei femei ar fi fost oasele care lipseau. Analizele au dovedit că scheletul incomplet aparţine unei femei. 

Scafandrii au recuperat aproximativ 30% din scheletul femeii, dar, chiar şi în aceste condiţii, cercetătorii au putut stabili că aceasta avea o înălţime de aproximativ 1,64 metri şi că a murit în jurul vârstei de 30 de ani.

În atenţia cercetătorilor care au studiat scheletul s-a aflta şi modul în care aceasta a trăit şi murit, analiza oaselor a relevat că acesta a avut un sfârşit violent, cele trei lovituri identificate pe suprafaţa craniului fiindu-i fatale. „Nu există semne de vindecare a acestor răni, dar este încă dificil de spus dacă ea a murit din cauza acestor răni sau a supravieţuit loviturilor pentru ceva timp”, explică dr. Stinnesbeck.

Analiza craniului a adus dovezi suplimentare în sprijinul teoriei care sugerează că populaţiile din Yucatan reprezentau un grup izolat faţă de restul populaţiei din America Centrală. Dinţii scheletelor găsite în situl Chan Hol arată că populaţia care trăia acolo în urmă cu 11-10.000 de ani avea o dietă bogată în zahăr, aspect pe care nu îl aveau în comun cu restul populaţiilor.

Citeşte şi:

Arheologii au descoperit în Mexic un grup de schelete cu cranii bizar deformate (FOTO, VIDEO)

Un schelet mayaş, vechi de 7.000 de ani, a fost descoperit într-o peşteră din Mexic. A aparţinut unei perioade de tranziţie a omului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase