Home » Istorie » Casa în care s-a născut revoluţionarul Che Guevara a fost scoasă la vânzare

Casa în care s-a născut revoluţionarul Che Guevara a fost scoasă la vânzare

Casa în care s-a născut revoluţionarul Che Guevara a fost scoasă la vânzare
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 10.07.2020

Ernesto Che Guevara a fost un revoluționar celebru și medic argentinian din secolul al XX-lea, recunoscut în întreaga lume pentru că a luat parte la Revoluția Cubaneză, pe care a exportat-o ​​ulterior în Congo și în America de Sud.

Acum, o mică parte din mitul său este scoasă la vânzare: este vorba despre apartamentul de 240 de metri pătrați din orașul Rosario, în Argentina, unde s-a născut Che Guevara, la 14 iunie 1928.

Apartamentul este într-o clădire neoclasică, iar orașul Rosario se află la 300 de kilometri de Buenos Aires.

Nume mari care au vizitat până acum casa lui Che Guevara

Prețul nu a fost încă făcut public, dar actualul propietar este Francisco Ferruggia, un antreprenor care a cumpărat imobilul în 2002 și a încercat de mai multe ori să îl transforme într-un centru cultural, dar fără succes. De-a lungul anilor, casa a fost vizitată de numeroși oaspeți, printre care fostul președinte al Uruguayului, José Alberto Mujica, fiii lui Fidel Castro și Alberto Granado, prieten de studii, care a traversat America de Sud împreună cu Che Guevara, scrie Rador.

Che Guevara, revoluţionarul care trebuia să moară

La 8 octombrie 1967 revoluţionarul Che Guevara şi apropiaţii lui sunt capturaţi în Bolivia. O zi mai târziu, Che Guevara moare violent.

În numai 8 ani, de la momentul preluării puterii în Cuba de către Fidel Castro și anul în care Che este ucis în Bolivia, revoluționarul argentinian reușise să își atragă antipatia celor mai mulți dintre foștii săi aliați precum și a marilor puteri ale vremii. Haideți însă să le analizăm pe rând.

„De ce CIA dorea reducerea la tăcere a lui Che Guevara?”, ar putea fi cel mult o întrebare retorică. Argentinianul își manifestase fățiș poziția tranșantă vis-a-vis de guvernul american și nu o dată incitase la deschiderea unor focare de război împotriva SUA în toată lumea.

Nici chiar în timpul vizitei sale în Statele Unite cu ocazia conferinței ONU din 1964, Che nu își temperase discursul și, mai mult, denunță atrocitățile comise în SUA împotriva populației de culoare, lipsa de reacție a Organizației Națiunilor Unite în față apartheidului din Africa de Sud și crimele comise „în numele imperialismului” în majoritatea țărilor din lumea a treia. Discursul sau furibund avea să îl determine atunci pe reprezentantul SUA să părăsească sala de conferințe.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase