Home » Istorie » Top 10 țări constrânse de geografia lor

Top 10 țări constrânse de geografia lor

Publicat: 11.10.2020

Relieful unui stat influențează, într-o proporție semnificativă, evoluția acestuia.

Geografia unei țări are un rol imens de jucat în progresul său social și economic. Câteva regiuni din întreaga lume sunt plasate relativ mai bine decât altele datorită avantajelor oferite de poziția lor de pe hartă, vorbim aici de terenurile arabile și granițele naturale.

Experții în geopolitică explică faptul că geografia joacă un rol la fel de important în împiedicarea dezvoltării unei regiuni, deși acest lucru este de obicei atribuit unor politici proaste sau diferențelor culturale. Deși acești factori pot juca și un rol important, ei nu sunt suficienți pentru a explica modul în care atât de multe țări din întreaga lume se confruntă în continuare cu aceleași probleme logistice și economice pe care le-au avut dintotdeauna. Aceste diferențe pot fi explicate și prin înțelegerea geografiei acestora. Listverse a creat o listă cu zece țări care sunt limitate de către geografia lor.

10. Federația Rusă

Cea mai evidentă problemă a Rusiei este cea legată de dimensiunea sa . În timp ce, pe de o parte, face ca țara să fie aproape imposibil de ocupat, pe de altă parte, face din transport și comerț un coșmar. Acesta este motivul pentru care Rusia a fost una dintre ultimele puteri europene care a fost pe deplin industrializată.

O altă problemă cauzată de geografie este legătura Rusiei cu oceanele, datorită faptului că sunt situate în apropierea Cercului Arctic, majoritatea porturilor importante ale Rusiei sunt înghețate câteva luni pe an. Cel mai mare port al său din Pacific: Vladivostok este în proximitatea Mării Japoniei, care este controlată aproape în totalitate de Japonia. Aceasta înseamnă că Rusia nu are un port major funcțional pentru comerț pe tot parcursul anului, motiv pentru care nu a putut niciodată să-și extindă influența navală dincolo de granițele sale imediate.

9. Australia

Australia este o țară prosperă și dezvoltată, și asta în ciuda trăsăturilor sale geografice. Australia este poate singura țară aproape nelocuită, și asta deoarece cea mai mare parte a populației sale locuiește în centre urbane moderat populate din sudul și sud-estul continentului. În afară de asta, țara este plină de locuri absolut inospitaliere într-o varietate de terenuri: de la deșert la pădurile tropicale.

O mare parte a continetului australian este aridă, ceea ce creează o serie de probleme guvernului central și celor locale. Cea mai presantă este cea legată de apă și asta deoarece întreagi regiuni rămân rapid fără apă. În plus, chiar și centrele urbane precum Sydney și Melbourne au parte acum de mai puține ploi decât de obicei.

8. Indonezia

Indonezia este, de departe, cea mai mare națiune de arhipelag din lume, formată din peste 18.000 de insule împrăștiate, toate de dimensiuni foarte variate. În timp ce unele au o dimensiune de doar câțiva kilometri, cele mai mari sunt comparabile cu insule precum Noua Guinee și Borneo.

Distanța mare dintre insulele Indoneziei s-a dovedit a fi o provocare majoră pentru progresul țării. De-a lungul istoriei sale, regatele indoneziene au trebuit să aștepte dezvoltarea tehnologiilor maritime pentru a se extinde și a-și consolida puterea. De asemenea, reprezintă o provocare din punctul de vedere al identității naționale, sutele de culturi locale fiind aproape imposibil de contopit. Insulele sale sunt, de asemenea, motivul pentru care o mare putere navală, precum Marea Britanie, a reușit cu ușurință să colonizeze țara.

7. Egipt

Cei mai mulți experți ar spune că geografia a fost marea șansă a civilizației egiptene. Câmpiile fertile din delta Nilului, unul dintre leagănele civilizației,  au oferit Egiptului un avantaj în fața altor țări. Totuși, toate acestea sunt în trecut, sau mai precis, înainte de construirea canalului Suez. Construit în 1868, canalul este un coridor maritim artificial care leagă Marea Mediterană de Marea Roșie. Deschiderea canalului s-a dovedit bună pentru afaceri, dar nu și pentru stabilitatea politică a Egiptului.

De la construirea Canalului Suez, țara a fost în centrul unor conflicte majore legate direct de controlul asupra canalului, începând de la criza din 1956 și până la războiul arabo-israelian din 1967. Chiar și astăzi, accesul nerestricționat la canal este o problemă politică majoră în regiune.

6. Pakistan

Deși țara are puțin peste șaptezeci de ani, aceasta are o serie de probleme legate de așezarea sa geografică. Aproape toate orașele din Pakistan sunt situate lângă graniță și asta reprezintă o problemă în cazul unui conflict cu India. În plus, aproape întreaga frontieră dintre Pakistan și India este reprezentată de un teren  deschis, imposibil de apărat în cazul unei invazii. Pakistanezii au aflat asta pe pielea lor în timpul războiului din 1965, atunci când forțele armate indiene au ocupat Lahore, cel mai mare oraș al țării.

5. Olanda

Olanda este una dintre națiunile europene care au pus bazele unui vast imperiu colonial. Această evoluție a avut loc doar pentru că locuitorii au reușit să depășească provocările geografice ale țării.

Aproape o treime din întreaga țară se află sub nivelul mării, ceea ce s-a dovedit a fi o problemă destul de costisitoare de rezolvat de-a lungul istoriei sale. Întreaga țară este plină de structuri menite să țină sub control nivelul apei . De fapt, o mare parte din bugetul guvernului este direcționată către aceste eforturi, iar acesta este o problemă care s-ar putea agrava dacă nivelul mării ar crește.

4. China

Istoria Chinei pare a se desfășura după un tipar. Este plină de conflicte interne, care ar putea fi motivul pentru care nu a avut niciodată timp pentru războaie în afara granițelor, evident cu excepția războaielor când a fost atacată. Cea mai mare rebeliune din istorie, Rebeliunea Taiping, s-a desfășurat în China, țara trecând de-a lungul istoriei sale și printr-o serie de războaie civile.

Geografia sa nu reprezintă un factor de coeziune, întrucât China este împărțită topografic în câmpii fertile înconjurate de zone nefertile și slab populate. Câmpiile joase sunt locul în care au trăit în mod tradițional cei mai mulți chinezi han, iar zonele înalte au fost întotdeauna greu de controlat. Aceștia au acționat ca un tampon între China și triburile invadatoare, în special cele din nord.

În plus, teritoriul vast al Chinei găzduiește, de asemenea, o mare varietate de culturi și etnii, fiecare cu propriile interese și idealuri contradictorii.

3. Uzbekistan

Națiunile fără ieșire la mare trebuie să cheltuiască o sumă imensă de bani și influență politică pentru a obține accesul la un port, întrucât tranzacționarea pe uscat se dovedește costisitoare și, în plus, necesită mult timp. Chiar și atunci, aceste state sunt întotdeauna dependente de stabilitatea vecinilor lor pentru a face comerț.

Formată în urma dizolvării Uniunii Sovietice în 1991, Uzbekistanul trebuie să cheltuiască mult mai mult decât alte țări fără ieșire la mare pentru a face comerț, lucru care i-a afectat perspectivele economice încă de la înființare. Mai mult, este înconjurat de țări extrem de instabile din punct de vedere politic, unele dintre acestea nu au la rândul lor ieșire la mare.

2. Japonia

Japonia are atât de multe probleme cu geografia sa, încât este greu să te concentrezi pe una singură. Cea mai importantă este cea legată de Cercul de Foc al Pacificului, un lanț de insule și vulcani și cea mai activă regiune tectonică din lume. De aceea, cutremurele sunt atât de frecvente în toată țara, iar asta e reflectă în legislația legată de construcții.

Mai mult, țara este formată aproape în întregime din dealuri și munți, restricționând suprafața arabilă la doar aproximativ 20% din teritoriu. Acest lucru nu doar că mărește costurile importului de alimente din străinătate, ci și restricționează numărul de oameni care își pot câștiga existența lucrând în industria agricolă. Mai mult decât atât, Japonia este, de asemenea, săracă în minerale și alte resurse naturale, crescând în continuare costul importurilor sale.

1. Întreg continentul african

Africa este alcătuită din multe regiuni și culturi diverse, cu identități distincte, iar întregul continent suferă de aceeași problemă geografică. Africa este, pe scurt, prea lungă. Comparativ cu întinderea orizontală a Eurasiei – care permite culturilor și tehnologiilor domesticite să călătorească în locuri îndepărtate cu condiții similare – întinderea verticală a Africii i-a împiedicat întotdeauna progresul tehnologic.

În mod evident,  geografia nu este singurul motiv din spatele tuturor problemelor Africii, dar cu siguranță trebuie luat în calcul. Datorită faptului că culturile africane au evoluat doar pe axa est-vest înseamnă că noile tehnologii  au avut nevoie de mai mult să se răspândească pe întregul continent.

Citește și:

Imperiul Roman şi dinastia chineză Han, primele cauze umane ale încălzirii globale

Cele mai ciudate forme de guvernare din istorie. Țara în care șef de stat este un mort

China este cea mai mare putere militară din lume

Erupția unui vulcan din Alaska a avut un impact semnificativ asupra Imperiului Roman

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României
Unde se află prima cabană montană construită în România?
Unde se află prima cabană montană construită în România?
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor prea mulți
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor prea mulți
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit de acord
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit de acord
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu Guvernul Israelului
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu Guvernul Israelului
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?
Test de cultură generală. Roșiile sunt fructe sau legume?
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia
Un avocat de 36 de ani este Superman de Brazilia
Nicolae Iorga, istoricul savant care s-a lăsat angrenat în manevrele lui Carol al II-lea
Nicolae Iorga, istoricul savant care s-a lăsat angrenat în manevrele lui Carol al II-lea
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU
Escrocherie de peste 1 milion de lire sterline cu bilete la concertele lui Taylor Swift
Escrocherie de peste 1 milion de lire sterline cu bilete la concertele lui Taylor Swift