Home » Istorie » Statuia unei femei misterioase, cu o coroană similară unui personaj din „Star Wars”, a fost descoperită în Mexic

Statuia unei femei misterioase, cu o coroană similară unui personaj din „Star Wars”, a fost descoperită în Mexic

Statuia unei femei misterioase, cu o coroană similară unui personaj din „Star Wars”, a fost descoperită în Mexic
Personajul Ahsoka Tano din universul „Star Wars” și statuia descoperită recent în Mexic. Sursa foto: Profimedia/ INAH
Publicat: 19.01.2021

O statuie veche de 500 de ani a unei femei misterioase, care poartă o coroană asemănătoare unui personaj din universul „Star Wars”, a fost descoperită în Mexic.

Statuia din calcar are o lungime de 2 metri și prezintă o femeie tânără îmbrăcată în veșminte și bijuterii elaborate, inclusiv un pandantiv circular cunoscut drept „oyohualli” situat pe un colier gros, cercei și o coroană care seamănă cu ornamentația purtată de personajul Ahsoka Tano din „Star Wars”, un fost jedi padawan care a devenit războinic în universul științifico-fantastic.

La fel ca Ahsoka Tano, această femeie misterioasă ar fi putut juca un rol crucial în perioada sa. Statuia cel mai probabil prezintă o femeie din elita societății, „mai degrabă un conducător, având în vedere postura și îmbrăcămintea sa, decât o zeitate”, a explicat María Eugenia Maldonado Vite, arheolog la Institutul Național pentru Antropologie și Istorie din Mexic (INAH).

Ce confirmă descoperirea statuii

Fermierii din regiune au găsit statuia într-un câmp de citrice din orașul Hidalgo Amajac, în statul mexican Veracruz,  la data de 1 ianuarie 2021. Statuia cel mai probabil datează din perioada post-clasică târzie (1450-1521) și are trăsături care aduc aminte de cultura Huastec, un grup de oameni de pe coasta Golfului Mexican care au trăit într-o răscruce precolumbiană de drumuri pentru culturi, arte și comerț.

Descoperirea a ceea ce pare a fi un conducător important de gen feminin „confirmă participarea activă a femeilor conducătoare în structura socială și politică a culturii Huastec”, a precizat Alejandra Frausto Guerrero, ministrul mexican al Culturii.

Statuia din calcar are aproape 60 de centimetri în cel mai lat punct și în jur de 25 de centimetri grosime. De asemenea, într-un capăt al statuii este situată o „țepușă”, care permitea așezarea în pământ a statuii.

„Arheologia funcționează cel mai bine prin intermediul întâmplărilor repetate”

Fața femeii pare surprinsă, ochii și gura fiind complet deschise. Acei ochi „ar fi putut să fie umpluți cu straturi de obsidian sau alt tip de rocă”, a mai spus María Eugenia Maldonado Vite, arheolog la INAH. Totodată, femeia poartă mâneci lungi și o fustă care îi acoperă picioarele, însă este desculță, scrie Live Science.

Locul în care statuia a fost descoperită, între siturile arheologice ale satului aztec Tuxpan și satul Castillo de Teayo al culturii Huastec, sugerează că are rădăcini în ambele culturi.

Acestea fiind spuse, nu este clar dacă statuia similară universului „Star Wars” era semnificativă sau dacă a fost identificată în mod corect de oamenii de știință. „Arheologia funcționează cel mai bine prin intermediul întâmplărilor repetate, care arată un tipar”, au mai precizat cercetătorii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O statuie din bronz impresionantă descoperită în Turcia

Încă o restaurare eșuată în Spania: O statuie a fost complet distrusă, iar acum seamănă cu un „cartof”

Crucifixul din Lucca, cea mai veche statuie din lemn din Europa

Statuie în formă de falus, veche de peste 3.000 de ani, descoperită de arheologi în Suedia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase