Home » Istorie » ADN intact de la o femeie care a murit în urmă cu 7.200 de ani, descoperit în Indonezia

ADN intact de la o femeie care a murit în urmă cu 7.200 de ani, descoperit în Indonezia

ADN intact de la o femeie care a murit în urmă cu 7.200 de ani, descoperit în Indonezia
Credit foto: Carlhoff, S., Duli, A., Nägele, K. et al., Nature 2021
Publicat: 31.08.2021

Arheologii au descoperit ADN antic în rămășițele unei femei care a murit în urmă cu 7.200 de ani în Indonezia, o descoperire care contestă ceea ce era până acum cunoscut despre migrația oamenilor timpurii.

Rămășițele, care aparțin unei adolescente numite Bessé, au fost descoperite în peștera Leang Panninge de pe insula indoneziană Sulawesi. Lucrările inițiale de excavare au fost desfășurate în 2015.

Descoperirea, publicată în jurnalul Nature, este considerată a fi prima oară când ADN uman antic este găsit în Wallacea, lanțul vast de insule și atoli din oceanul între Asia continentală și Australia.

„Vremea tropicală umedă este necruțătoare cu ADN-ul din oasele și dinții umani”

ADN-ul a fost extras din porțiunea pietroasă a osului temporal al femeii. Profesorul Adam Brumm de la Universitatea Griffith, care a coordonat cercetările, a spus că ADN-ul intact reprezintă o descoperire rară.

GALERIE FOTO

„Vremea tropicală umedă este necruțătoare cu ADN-ul din oasele și dinții umani antici. Există doar unul sau două schelete neolitice în toată Asia continentală de sud-est care au dus la descoperirea de ADN antic”, a explicat Brumm.

„În alte regiuni din lume, analizele de ADN antic revoluționează în totalitate înțelegerea noastră asupra poveștii oamenilor timpurii: diversitatea genetică a oamenilor antici, deplasările populațiilor și istoria demografică”, a adăugat Brumm.

O istorie ancestrală care nu mai este împărtășită cu niciun alt om

Cercetătorii au descris femeia drept o „fosilă genetucă”. Secvențierea genetică a arătat că femeia avea o istorie ancestrală care nu mai este împărtășită cu niciun alt om din zilele noastre, și nici cu oameni din trecutul antic.

În jur de jumătate din compoziția genetică a femeii este similară cu indigenii australieni din ziua de astăzi și oamenii din Noua Guinee și insulele din Pacificul de Vest, potrivit The Guardian.

„Strămoșii femeii ar fi făcut parte din primul val de oameni timpurii din Asia continentală care au ajuns în aceste insule Wallacea, ceea ce noi numim astăzi Sahul, care era masa teritorială din era glaciară alcătuită din Australia și Noua Guinee”, a adăugat Brumm.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Extragerea ADN-ului antic din craniul unui urs de 32.000 de ani a dezvăluit ceva interesant

ADN în stare perfectă, recuperat de la o oaie mumificată în mod natural în urmă cu 1.600 de ani

Victimele ciumei nu erau întotdeauna îngropate în morminte comune. Ce arată noi analize ADN

Reușită istorică pentru știință. Cercetătorii au secvențiat ADN antic din solul unei peșteri

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase