Home » Natură » Extragerea ADN-ului antic din craniul unui urs de 32.000 de ani a dezvăluit ceva interesant

Extragerea ADN-ului antic din craniul unui urs de 32.000 de ani a dezvăluit ceva interesant

Publicat: 12.08.2021
Extragerea ADN-ului antic din craniul unui urs de 32.000 de ani a dezvăluit ceva interesant
ADN extras dintr-un craniu de urs în vârstă de 32.500 de ani sugerează că urșii bruni din epoca de gheață au migrat la Honshu/Credit foto: Shutterstock

ADN extras dintr-un craniu de urs în vârstă de 32.500 de ani sugerează că urșii bruni din epoca de gheață au migrat la Honshu, cea mai mare insulă din Japonia, și au trăit în apropierea Tokyo-ului actual înainte de a dispărea în cele din urmă.

Astăzi, singurii urși bruni din Japonia (Ursus arctos) trăiesc în Hokkaido, cea mai nordică insulă din arhipelagul japonez.

Dovezile sugerează că strămoșii acestor urși au migrat pe insulă din Sakhalin, o insulă aflată chiar la nord de Hokkaido, care face acum parte din Rusia actuală.

Probabil că urșii au căzut peste un pod terestru care făcea legătura între Sahalin și Hokkaido în diferite puncte din Pleistocen, o perioadă de timp care a durat de la 2,6 milioane la aproximativ 11.700 de ani în urmă.

Fosilele urșilor bruni – datate între 340.000 și 20.000 de ani – au fost descoperite în mai multe locații de pe insula Honshu, au menționat cercetătorii într-un nou raport, publicat recent în revista Royal Society, potrivit livescience.com.

Acest lucru ridică o serie de întrebări legate de modul în care au ajuns – și când – prima dată pe insulă, dar, susțin aceleași surse, din păcate, există prea puține dovezi fosile ale migrației fiarelor.

Pulberea de petrosal de pe craniul ursului brun și ADN-ul

Un exemplar unic, descoperit recent într-o peșteră din Gunma, la nord-vest de zona Tokyo Mare, conține craniul unui urs, completat cu petrosale din dreapta și din stânga – porțiuni dense ale oaselor temporale care înconjoară urechea internă.

Structura densă a petrosalelor ajută la protejarea ADN-ului antic de degradare, astfel încât aceste fragmente osoase rețin mai mult ADN decât alte oase fosilizate, potrivit unui studiu publicat în revista PLOS One.

Echipa de cercetători a colectat o cantitate mică de pulbere de petrosal de pe craniul ursului brun și a adus-o în laborator pentru analiza ADN-ului.

O descendență necunoscută

Eșantioanele aveau aproximativ 32.700-32.200 de ani, au stabilit membrii echipei. Ei au comparat apoi secvențele genetice recuperate din petrosale cu 95 de genomi aproape compleți de la alți urși bruni, inclusiv cei rezultați din descendențele Hokkaido din apropiere.

Pe baza acestei analize, au ajuns la concluzia că ursul Honshu aparținea unei „descendențe necunoscute anterior” care s-a despărțit de descendența sa suroră, așa-numita verigă a ursului brun Hokkaido de Sud, în urmă cu aproximativ 160.000 de ani. Autorii teoriei consideră că urșii au traversat strâmtoarea Tsugaru, care separă Hokkaido și Honshu, cândva în jurul acelei scindări.

Citește și:

Japonezii vor să insemineze artificial o ursoaică panda gigant

Japonezii au inventat ursul-robot anti-sforăit (VIDEO)

Victimele ciumei nu erau întotdeauna îngropate în morminte comune. Ce arată noi analize ADN

14 urmași din prezent ai lui Leonardo da Vinci, descoperiți în urma cercetării ADN-ului geniului Renașterii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase